10 Adımda Kişisel Yaşam Planı Oluşturma
Planlar ve bunları gerçekleştime stratejileri olmadan yaşanabilir tabi. Ancak bu durumda, yaşamak için sağlam nedenler bulmanız gerekebilir.
Eğer zor yolu seçer ve geleceğe dönük planlar yapıp, bunları gerçekleştirmek için çalışırsanız daha mutlu ve başarılı olabilirsiniz. Ek olarak, sağlık açısından da daha iyi bir hayat kalitesine de ulaşabilirsiniz.
90’lı yaşlarında sevdiğim bir büyüğüm var. Son zamanlarda Japonca öğreniyor ve yeni besteler yapıyor. Zaman zaman beni çağırıp, hoş beş de ediyor. Yerinde yaptığı esprileri duymanızı isterdim doğrusu. Sözün özü, hayat dolu ve geleceğe yönelik planları olmasının yanında bunları gerçekleştirmek için çabası da sürüyor.
İnsan kaynakları profesyonellerinin pek sevdiği bir soru vardır. “İşi almanız durumunda 5, 10 yıl sonra kendinizi nerede görüyorsunuz?” Stratejik planlar yapmayı adet haline getirmemiş ve görüşmeye gitmeden önce firma web sitesinde zaman geçirmemiş biri için cevaplanması zor bir soru. Özellikle de firmanın yapısını ve kadrolarını, iş listelerini bilmeden cevaplanması güç. Yükselmeyi ve şirkette kalıcı olmayı düşünüp, ileriye dönük uygun bir vizyon oluşturmayı düşündüğünüzü belirtebilirsiniz. Ancak şirket hakkında önceden yaptığınız bir araştırma ile ilişkilendirilmiş hedeflerinizden bahsederseniz, rakiplerinize göre önemli bir üstünlüğü yakalamanız işten değil.
Böyle durumlar için plan yapmaya, hedefler koyup gerçekleştirmeye yatkın bir düşünce yapısına sahip olmanız işinizi kolaylaştıracaktır. Belki de bunun için düşünme şeklinizi değiştirmeniz gerekecek.
Bir kaç adımda hayatınızla ilgili kararlar vermek, planlar yapmak ve uygulamak için önerileri sıralayalım.
1- Kendinizi Tanıyın
İnsan değişmeyen durağan bir varlık değildir. Kendini geliştirir ve değişir. Bu arada kolay gibi görünse de kendini tanımak bir anda gerçekleşmeyebilir. Eğilimlerinizi, yeteneklerinizi, yetkinliklerinizi bilmek güzel bir CV oluşturmak için iyi olur. Diğer yandan sizi neyin mutlu ettiği, nelerden keyif aldığınız, neleri sevdiğinizi bilmek, eksik yönlerinizi tamamlamaya çalışıp beyninizi beslemek önemlidir.
2- Okuyun
Okumak başkalarının düşüncelerini ziyaret etmenizi sağlar. Okuduğunuz kitaplar dimağınızı zenginleştirip, olaylara bakış açınızı ve anlayışınızı geliştirir.
3- Tek başınıza uzun yürüyüşler yapın
Uzun ve ritimli (hızlı değil) yürüyüşler vücudunuzda adrenalin salgılanmasını sağlar. Adrenalin canlandırıcı etkisi daha berrak düşünmenize neden olur. Böylece geleceğe dönük planlar yapmanız, stratejiler geliştirmeniz kolaylaşır. Enerji harcayıp, vücudunuzu zorlamanız, mutluluk hormonu salgılanmasına neden olur. Mutlu insanlar daha olumlu düşünürler.
4- Küçük notlar alın
Aklınıza olmadık anda gelen ilginç fikirleri not alın. Teknolojinin nimetlerini kullanın, yürüyüşte alınıza gelen fikirleri ses kaydecinize ya da akıllı telefonunuzun dikte özelliği ile direkt olarak not alma uygulamanıza kaydedin, sonra aklınıza gelen fikirleri değerlendirirken kolaylık olur. Bu konuda Android cihazlarda Keep uygulamasını kullanabilirsiniz.
5- Günlük tutun
“Aman canım, benim başımdan geçen sıradan olayları, fikirlerimi kim ne yapsın?” demeyin. Uygarlık taş üstüne taş konularak adım adım yükselmiştir. Bir gün bir düşünceniz neden kelebek etkisi göstermesin? İster bildik bir deftere karalayın günlüğünüzü, isterseniz bir blog açıp, paylaşın düşüncelerinizi. Günün birinde belki bir kitap, belki bir roman yazarsanız, kullanacak malzemeniz olur. Olmadı, torunlarınız yokluğunuzda fikirlerinizi öğrenmiş olur fena mı?
6- Hedefler belirleyin
Geleceğe yönelik planlara ilişkin hedefler belirleyin. Örneğin işinizde yükselmek, üst düzey yönetici olmayı hedef olarak belirleyin. Bunu gerçekleştirmek için alternatif stratejiler ve a, b, c planları oluşturun. Bu hedefe varmanız ya da varmamanız çabalarınızın işe yaramasına ve biraz da şansa bağlıdır. Ancak bunların yararı, size bir görüş (vizyon) kazandırmasıdır. Vizyon oluşturma alışkanlığı diğer olgulara ve işinize bakışınızı geliştirip başarı için kolaylık sağlayabilir.
7- İyi bir insan olun
Başkalarına ve kendinize iyilik yapmaktan çekinmeyin. Elinizden gelen iyilikleri yapın. İyi olmak iç huzurunu getireceği için yaşam kalitenizi ve karar verme yetilerinizi olumlu yönde etkiler. Ayrıca akıl sağlığınız için de iyidir. İyi insanlar çevrelerine mutluluk, kötü insanlar ise mutsuzluk yaşatır. Kötü insanların çevrenize yaklaşmasını ve hayat enerjinizi emmelerine izin vermeyin.
8- Kaderci olmayın
Olan biteni kabullenip, sineye çekmek, varolan durumu değiştirmek için bir çaba göstermemenize neden olur. Bu durum gelişmeye ket vurulmasına neden olur. Kendini ve çevresini geliştirip iyileştirmeyen, yani kapasitesini kullanmayan insan, başına gelecek olumsuz durumları önleme gücünü elinden kaçırır. Siz dururken belki mevcut durumunuzu korursunuz ama diğerleri durmayıp ilerlemeye devam ederlerse bir süre sonunda geride kalırsınız. Bu devam ederse aradaki mesafe kapatamayacağınız kadar açılır. Başınıza hiç de hoşunuza girmeyecek işler gelebilir. Tarih böyle hikayelerle doludur. İnanmazsanız okuyun.
9- Akıntıya kapılmayın
Şiddetli bir akıntıyı hayal edin. Kendinizi, akıntıda sürüklenen bir kıymık parçası gibi nereye gittiğini bilmez bir halde bulmak istemiyorsanız, önceden önleminizi alın. Hayatınızın yönünü başkalarının belirlemesini beklemeyin. Kendi yönünüzü kendiniz belirleyin. Deneyip, başarısız olduğunuzda yılmadan başarıyı yakalayana kadar, hatalarınızı değerlendirip yeniden deneyin.
10- Farklı düşünün
Genelin düşünüş kalıplarının dışına çıkabilmek, alternatif çözümler üretmek için kafa yorun. Bir problemin farklı pek çok çözümü olabilir. En iyisini bulmak ise biraz pratik gerektirebilir. Eğer böyle alternatif çözümleri ortaya koymayı alışkanlık haline getirirseniz, gerek iş, gerek sosyal yaşantınızda başarı şansınızı artırabilirsiniz. En kötü durumların oluşması halinde bile bunu fırsata dönüştürebilen başarıyı yakalayabilir.
Planımızı nasıl gerçekleştirebiliriz?
Basit bir akış şeması şöyle olabilir:
Fikir > Analiz > Çaba ve Çalışma > Başarı
Fikir > Analiz > Çaba ve Çalışma > Başarısızlık > Analiz (neler yanlış olduysa, düzeltin) > Çaba ve Çalışma > Başarı