felsefe taşı

2013 Google İstatistikleri

2013 Google İstatistikleri
Şubat 09
15:18 2014

Google’ın yayınladığı yıllık istatistler bir yandan global ya da ülke/şehir bazında yıllık eğilimleri gösterirken, diğer yanda şehir bazında gün gün hangi aramaların en çok yapıldığını da listelemekte.

Google 2013 istatistikleri yayınlandı. Buna göre gerek global anlamda gerekse de ülke bazında en çok nelerin arandığı çeşitli kategorilere göre sıralanmış durumda. Buna göre Türkiye’nin en popüler on araması şöyle : 1) e-Okul 2) OSYM 3) Altın Fiyatları 4) İşkur 5) Pepe 6) Rüya Tabirleri 7) Wolfteam 8) Gangnam Style 9) Justin Bieber 10) Ankaranın Bağları.

Dünyada ise ilk on şöyle : 1) Nelson Mandela 2) Paul Walker 3) iPhone 5s 4) Cory Monteith 5) Harlem Shake 6) Boston Marathon 7) Royal Baby 8) Samsung Galaxy S4 9) PlayStation 4 10)North Korea.

Bunun yanısıra farklı kategorilerde en popüler onluk listeler de çıkarılmış durumda. Örneğin en çok aranan diyetler listesinde “göbek eriten diyet” bir numara. Diziler kategorisinde ise Güneşi Beklerken en çok aranan dizi olmuş. Filmlerde Celal ile Ceren, tatil yerleri kategorisinde Antalya, tariflerde sarımsak çayı, şarkıcılarda ise Müslüm Gürses en popüler aramalar. Nasıl yapılır bölümünde ise “abdest nasıl alınır” araması başı çekiyor.

Global açıdan bakıldığında en çok dikkat çeken olay Boston Maratonu iken, tüketici elektroniğinde iPhone 5s, filmlerde Man of Steel, TV şovlarında Under the Dome en çok aranmış.

Öte yandan Google’da bir başka istatistik daha var. O da gün gün Google’da yapılan aramaların neler olduğunu (belli başlı şehirler bazında) görüntülemek. Tabii bunlar günlük olduğu için genel listede yer almıyor ancak kısa süreli eğilimlerin neler olduğunu, gündemle paralelliğini görmek açısından önemli. Örneğin İstanbul’da yılın ilk günlerinde “milli piyango sonuçları” revaçta ikeni yılın belli dönemlerinde “AÖÇ sınav sonuçları” ya da “ÖSYM” öne çıkabiliyor.

Keza Mayıs Haziran aylarında “gezi parkı olayları” ya da “duran adam” aramaları öne çıkarken, ünlü bir kişinin öldüğü günlerde onunla ilgili aramalar günlük listede yer alıyor (örn. Müslüm Gürses, Metin Serezli, Neşet Ertaş, Turgut Özakman, Tuncel Kurtiz gibi).

Buna ek olarak ilginç bazı aramalar da listede yer almış. Örneğin “Kaşıkçı Elması nerede bulunmuştur”, “ahenk kaidesi”, “abiye ne demek”, “niagara şelalesi” gibi.

Benzer şekilde farklı şehirlerin de yıllık arama eğilimlerini izlemek mümkün. New York, Londra, Paris, Berlin gibi bildik şehirlerin yanısıra, Abuja, Galvay, Yekaterinburg, Chengdu gibi daha az popüler şehirlerin istatistikleri de sitede yer almakta.

Google istatistikleri gerek global anlamda gerekse de ülke ya da şehir bazında netizenlerin internet kullanımı hakkında bilgi vermesi açısından temel göstergelerden bir tanesi. Bu istatistikler başka ilginç bilgilerin üretilmesini de sağlayabiliyor. Örneğin İstanbul istatistiklerinde sıkça popüler televizyon kanallarının ismi öne çıkıyor. Bu demektir ki Türk kullanıcısı kanalın URL adresini internet tarayıcı programına direkt yazmak yerine Google’da arama yapıp gelen listedeki (büyük bir olasılıkla birinci) seçeneği seçerek web sitesine gidiyor.

Bunu bir analoji ile açıklamak gerekirse Türk kullanıcısı adeta bir cafede oturmuş çayını içerken, elini uzattığında yetişebilecek mesafede olan peçetelikten peçete almak için garsonu çağırıp kendisine bir peçete uzatmasını isteyen müşteri gibi kullanıyor interneti.

8.091 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • İhtiyarlara Yer Yok!İhtiyarlara Yer Yok! İnternetin yararlı olduğunu da unutmamalı. Ondan sadece eğlence amacıyla istifade edenler için zor olsa da. Doğrusu internetin yararlı bir araç olduğunun giderek unutulması düşündürücü. […]
  • Global Dijital İsyanGlobal Dijital İsyan Internette arama yapmak ücretli olsa tüm dünyada kaç internet kullanıcısı isyan ederdi? Peki Facebook’a, Instagram’a, Twitter’a bir şey eklemek ücretli olsaydı? Bedava olan her şey […]
  • Nesnelerin İnterneti : İnsana Yeni Rakip!Nesnelerin İnterneti : İnsana Yeni Rakip! İnsanoğlu çevresinde “akıl yürütme” becerisine sahip ama insan-olmayan nesnelerle yaşamaya hazırlansa iyi olacak. Nesnelerin Interneti lafı çok masum. İnsanoğluna (kendi yarattığı) bir […]
  • Uygarlığımız için onuncu tehlikeUygarlığımız için onuncu tehlike İsveç’teki Küresel Sorunlar Vakfı’nın yayınladığı “Uygarlığımızı tehdit eden 12 risk” raporundaki 10. Risk: “Yapay zekâ”dır. […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Kasım 2024
P S Ç P C C P
« Eyl    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arşivler