Fikir mi? Plan mı? Yoksa…? Siz Karar Verin…
“Kısa vadede yaptığımız şeylerden pişmanlık duyuyoruz, ancak zaman geçtikçe yapmadığımız şeylerden daha fazla pişmanlık duyar oluyoruz.” Öz disiplini yüksek olanlar bazen harekete geçme konusunda yavaş olabilir. Belki siz de öylesiniz. Verdiğiniz kararların sizi doğru sonuçlara ulaştıracağından emin olmak isteyebilirsiniz.
Yeni bir işe girmek ya da kendi işinizi kurmaktansa daha az riskli olduğu için yıllarca aynı yerde çalışmaya, aynı işi yapmaya devam edebilirsiniz. Salgın hastalık, nem, tuhaf yemekleri, terör veya benzer sebeplerden dolayı yurt dışında tatil yapmamaya karar verebilirsiniz.
Peki hayatınızın sonuna yaklaştığınızda “Hiç risk almadım” demektense bir şeyleri denediğinizi söylemek nasıl olurdu? Bir işe başlamadan vazgeçen, kolay pes eden bir insan olmak ister misiniz?
Hayır tabi ki istemezsiniz.
Hepimiz gelecekle ilgili kararlar vermek durumundayız. Keşke geleceği önceden görebileceğimiz bir kristal küremiz olsaydı. Peki ben o küreyi size vermiş olsaydım ne olmasını isterdiniz, o zaman hayatınızda ne veya neler farklı olurdu?
Başarılı insanların otobiyografilerini okuduğunuzda oldukça cesur kararlar alıp akıllıca risklere girdiklerini görebilirsiniz. Hiçbir girişimin tamamen risksiz olmayacağını biliyorlar.
Bunu siz de yapabilirsiniz, nasıl mı?
1. Karşınıza çıkan durumun ya da fırsatın adını koyun.
2. Seçeneklerinizi çoğaltın ve listeleyin.
3. Her seçenek için kısa, orta ve uzun vadeler için olası sonuçları değerlendirin.
4. Olası en mantıklı seçeneği belirleyin.
5. Her bir seçenek için duygu – düşüncelerinizi ve iç güdülerinizi tekrar gözden geçirin.
Başarılı insanların tümü eninde sonunda iç güdülerine güvendikleri durumlarla karşılaştılar. CNN kanalının kurucusu Ted Turner otobiyografisinde şunları söylüyor;
“Henry Ford, acaba at arabasının yerini alacak ucuz ve güvenilir bir taşıta ihtiyaç var mı diyerek, binlerce dolar
ödeyip ünlü danışmanlık şirketlerine pazar araştırması yaptırtmadı. Alexander Graham Bell’in de insanların birbirleriyle telefonda konuşmak isteyip istemeyeceğini düşündüğünü hiç sanmıyorum.”
Ted Turner da CNN haber kanalını kurduğunda, haber kanalı kurma fikri üzerinde kapsamlı bir araştırma yapmış değildi. Sadece bu fikir üzerine düşündü, olası sonuçlarını tarttı ve sadece yaptı.
Duygularımız bizi insan yapan en önemli özelliklerden biridir. Psikolog Marsha Linehan, sadece somut verilere ve mantığa dayalı seçimler yapan kişilerin “rasyonel bir bakış açısına” sıkışıp kaldıklarını söylüyor. Öte yandan karar verirken duygularına fazlasıyla odaklanan kişilerin de“duygusal bir bakış açısı” içinde sıkışıp kaldıklarını öne sürüyor. Her ikisini birleştirip karar veren kişiler ise dengeli ve bilgece bir bakış açısına sahip. Siz kararlarınızı nasıl alıyorsunuz ve arkasında hangi referanslarınız var?
Kendi kararlarınıza güvenmeyi öğrenin. Yaptığınız her işte çok fazlaca ince hesaplar yapmamaya çalışın. Kararlarınızın aslında ne kadar iyi olabileceğini gördüğünüzde çok şaşıyor olacaksınız. Ancak bunu için kendi potansiyelinizin farkına varıp güçlü yanlarınızı kullanarak adım atın.
Bin kilometrelik bir yolculuk tek bir adımla başlar.