felsefe taşı

8 Saniyede 2015

8 Saniyede 2015
Haziran 08
14:24 2015

Gözlük, yüzük ya da saat gibi giyilebilir akıllı cihazlar, sanal gerçeklik, mobil ödeme yapıları, ev ya da otomobil ile entegre çalışan uygulamalar, fiziksel alışveriş anında dijital etkileşim 2015’te karşımıza çıkacak popüler uygulama alanları olarak görülmekte.

Yeni bir yıl yeni umutlar, yeni beklentiler anlamına da gelmekte. Dijtailleşmenin her zamankinden çok daha süratle yaşamımıza girdiği bir dönemde (örn. ilk iPad 2010 yılında çıktı) yeni yıldan neler bekleyebiliriz?

Öncelikle üzerinde durulan eğilimlerin başında giyilebilir cihazlar, nesnelerin interneti ya da akıllı aksesuarlar adıyla anılan alandaki gelişmeler geliyor. Gözlük, yüzük ya da saat gibi temel aksesuarların akıllanmış ve dijital dünya ile entegre çalışan modellerinin yeni yılla birlikte daha geniş bir kesime ulaşacağı beklenmekte. Google’ın gözlüğüne de Apple’ın saatine de rakipler gelebilir.

Akıllı telefonlarda sağlık, fitness gibi alanlara özgü uygulamaların yaygınlaşması bekleniyor. Buna ek olarak mobil ödeme imkanlarının da 2015 ile birlikte yaygınlık kazanması gündemde. Artık sadece bankalar değil, mobil cihaz üreticileri ve/veya GSM operatörleri de nerede ne harcadığımız konusunda bilgi sahibi olacaklar.

Akıllı mobil cihazlar denildiğinde ev ile entegre çalışma uygulamaları da 2015 ile birlikte önem kazanacak. Böylece kişi evine giderken; ev bunu “bilecek” ve “gerekli hazırlıklara” başlayacak. Örneğin kapınızın önüne geldiğinizde kapının kilidi otomatik olarak açılabilecek. Bugün otomobillerde kullanılan bu model akıllı ev konsepti çerçevesinde evlerde de uygulamaya geçebilecek.

Tabii burada klasik Türk kültürünün bariyerlerine takılma gibi bir durum var. Otomobillerdeki uygulamada, kapıyı kilitledikten sonra kapının kilitli olup olmadığını kontrol etmek Türk kültürüne ait güvensizlikten gelen bir özelliktir. Bu kontrolü yapmak kapının kilidinin açılması için gerekli olan eylemle aynı olduğundan, kontrol sonucunda kapı daima açılmaktadır. Benzer bir durum ev kapılarında da yaşanabilir.

Otomotiv sektöründe internete ve dolayısıyla da sürücünün net üzerinde erişilmesini istediği bilgilere erişme imkanı veren araçlar giderek daha tercih edilir hale gelecek.

2015 ile birlikte sanal gerçeklik alanındaki uzun süreli geri kalmışlığın ortadan kalkması bekleniyor. Özellikle sanal gerçeklik için kritik olan kimi teknolojilerde son yıllarda yaşanan ucuzlama bu alanda önemli uygulamaların geliştirilmeye başlamasını sağladı. Facebook, Google gibi firmaların yatırım yapması da dikkatleri tekrar bu alanın üzerine çekti. Artık yerinizden kalkmadan üç boyutlu olarak dünya turuna çıkma imkanınız mümkün.

İkinci ekran kullanıcıları, akıllı telefonlarını sadece birinci ekranın olduğu (sinema, tv vb) ortamlarda değil, her yerde kullanmak istiyor. Bu alış-veriş süreci için de geçerli. Hal böyle olunca giderek daha fazla tüketici bir mağazaya girdiğinde mağazayla akıllı cihazı üzerinden etkileşime geçecek imkanlar bekliyor. 2015 bu beklentileri giderek daha fazla karşılıyor olacak.

Öte yandan tüm bu gelişmelere bir tehdit oluşturacak husus da gündemde. Odaklanma sorunu. Artık tipik bir dijital yerlinin herhangi bir şeye odaklanmasının sekiz saniye sürdüğü belirtilmekte. Yani dokuz saniye olduğu kabul edilen bazı balıkların hafızası ile kıyaslandığında bir saniye daha az.

Hal böyle olunca eskiden saatler olmasa bile dakikalar içinde gerçekleşen etkileşim o sekiz saniyenin içine sığdırılmak zorunda.

3.859 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • İhtiyarlara Yer Yok!İhtiyarlara Yer Yok! İnternetin yararlı olduğunu da unutmamalı. Ondan sadece eğlence amacıyla istifade edenler için zor olsa da. Doğrusu internetin yararlı bir araç olduğunun giderek unutulması düşündürücü. […]
  • RitmRitm İnsan, hakkında konuşmakla ve yazmakla tükenecek bir konu değildir. Yüz bin çeşit boyutu, yüz bin çeşit hali var insanın.Yürüyüşü, konuşması, bakışı, gülüşü, düşünmesi farklı. Bazen de […]
  • İki Şehrin Hikayesiİki Şehrin Hikayesi Pek çok Internet teknolojisinin icat edildiği yer olan San Francisco metrosunun gerek ulaşım gerekse de internet hizmetleri açısından Tokyo metrosunun çok gerisinde kalması, California’lı […]
  • Dijital MentörlükDijital Mentörlük Dijital göçmen kuşaklara giderayak yeni bir emeklilik işi mi çıkıyor? Fiziksel dünyada öğrendikleri bilgeliği dijital kuşaklara aktarmak! Cevap bilgelik olabilir mi? Sorusuna göre […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Kasım 2024
P S Ç P C C P
« Eyl    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arşivler