21 Mart Nevruz Bayramı
Hegel’e göre biricik, canlı felsefe karşıtların felsefesidir.Çiçek meyvenin ortaya çıkmasına yol açar,ama meyvenin ortaya çıkması için de , çiçeğin ortadan kalkması gereklidir.Demek ki üremenin gerçeği, hem çiçek hem meyve olmaktır.Ölüm hem ortadan kaldırmadır, hem yeniden doğuşu sağlayan koşuldur.
Gece ile gündüzün eşitlendiği 21 mart aynı zaman da bize doğanın uyandığını baharın geldiğini müjdeleyen önemli bir gündür. Her ulus kendi kültürüyle , kendi gelenekleriyle baharın gelişini kutlar. Nev (yeni ) ve Ruz (gün ) birleşimi yani Yenigün.Çok büyük bir coğrafyada kutlanan Nevruz 2010 dan başlayarak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 21 Mart Dünya Nevruz Bayramı olarak kabul edilmiştir.
Kutlanan Baharın gelişi.
Kutlanan toprağın uyanışı
Kutlanan bereket
Kutlanan bu kadar güzel sebeplerden oluşursa tabii ki kutlandığı yer ve zaman bayram yeri gibi olur.Kış bitiyor yani ,ölen ürün veremeyen toprak dölleniyor.Artık ürün verecek,buğday olacak, yeşil olacak, meyve,sebze olacak…
Ölüm bir yeniden doğum sürecine giriyor, tekrar kış olup ölüm gelene kadar.
İnsanlık tarihi kadar eski süreç doğum ,ölüm ,yeniden doğum.
Ölüm ile birlikte her şeyin son bulması olgusu çok eskilerden beri insanları rahatsız etmiştir.Yaşam bir gün sona erecek ama bu benimsenebilecek bir şey değil.Özellikle ölümü bilen insanoğlu için bunu kabullenmek çok zor. Bir çok dinde, metafizik felsefede, öte dünya kavramı yaşamın başka yerde devam ettiği kavramı vardır. Farklı şekilllerde anlatılsada temel aynıdır.Ölüm başka bir hayatın başlaması yani doğum.İnsanoğlu belki de toprağın uyanışına tanık olduğunda bu döngüye de şahit olduğunu görüyor ve seviniyor. Bir ölümlü ömrü boyunca toprağın ilkbaharda doğumunu kışın ölümünü görüyor. Doğal olarak seviniyor, kutluyor.
Sadece insanlar değil tüm canlılar için uyanıyor toprak.Uyanan toprak üzerinde yaşamamız yalnız kalmamak için çeşit çeşit ürün sunmakta bizlere.
Bu günün bir başka önemli özelliği, gece ve gündüzün eşit olmasıdır. Bu günden sonra günler uzamaya başlar, geceler kısalır. Ne kadar önemli aslında özellikle şu günlerde aydınlığın artması.
21 Mart için toprağın uyanışı dedik, aydınlığın ön plana çıkması dedik ama çok daha önemli bir kavramı da ifade etmek lazım.Bir başka yazı hatta bir kitap konusu olan bir olgu toprağın uyanması ve ürün vermesiyle başlıyor.Yerleşik düzene geçiş yani Uygarlığın doğuşu.
Tüm uygarlıklar için bereketli topraklar önemlidir, üzerinde yaşanılan toprağın yurt haline gelmesi uygarlığın doğması ve daha sonra kültürün gelişmesi.
Toprağa serpilen tohum, emek karşılığında, kat kat geri alınır.
Toprağa sevgi serpelim sevgi büyüsün dört bir yana yayılsın.
Bu bayram gününe bu şekilde bakalım, kutlayalım.