felsefe taşı

Motorcuya Öğütler

Motorcuya Öğütler
Mayıs 23
12:56 2016

“UZUN BİR MOTOR YOLCULUĞU YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSANIZ;

Değişik marka ve model motorlardan, hatta bir Citroen 2CV’den tutun da, karavanlara, kasası kapatılmış bir Unimog’a yada içi uzun yol için hazırlanmış otobüslere kadar çok değişik tipteki araçlarla böyle bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Karar vermeniz gereken tek şey, bu yolculuktan ne beklediğiniz olmalı.

_ Pakistan, Hindistan, Mısır ve Libya, kendi ülkelerine geçici bir süre için ithal edilecek araçların, tekrar ülke dışına çıkacağını garanti altına almak amacıyla, aracınızın üretim yılına ve tipine göre belirli bir miktar teminat mektubu talep ediyor. Türkiye Turing ve Otomobil kurumundan aracınızın karnesini çıkartırken yatıracağınız bu teminatı, aracınızı tekrar Türkiye’ye soktuktan sonra geri alıyorsunuz.

_ Türkiye Turing ve Otomobil Kurumundan uluslararası ehliyet çıkartmayı ihmal etmeyin. Her ne kadar çok sorulan bir evrak olmasa da, bazı ülkeler zorunlu tutuyor ve bir kaza durumunda daha az sorun yaşarsınız.

_ Vizelerinizi, aracınızın karnesini ve yapmanız gereken diğer resmi işlemleri, yola çıkmadan en az bir hafta – on gün önceden bitirmiş olun, çünkü son günlerde hiç aklınıza gelmeyen detaylarla uğraşmanız gerekebilir.

_ Yolculuk boyunca, pasaportunuzu, aracınızın karnesini, uluslararası ehliyetinizi ve eğer varsa aşı karnenizi mutlaka üzerinizde taşıyın. Bunlardan hazırlayacağınız birer fotokopiyi de, yedekte bulundurun. Fotokopilerin her ne kadar resmi bir yaptırımı olmasa da, orjinallerinizi kaybettiğiniz taktirde, sonraki işlemleri hızlandırabilirsiniz.

_ Aracınızı ya Türkiye’de, yada rotanız üzerindeki ülkelere giriş yaptığınızda sigortalatmayı ihmal etmeyin. Bazı ülkeler, karşı tarafa verilebilecek zararlara karşı sigortalanmayı zorunlu tutuyor. Bu durumun işleyişini öğrenmek için yolculuk öncesi iyi bir ön araştırma yapmanızda fayda var.

_ Değişik marka ve model motorlardan, hatta bir Citroen 2CV’den tutun da, karavanlara, kasası kapatılmış bir Unimog’a yada içi uzun yol için hazırlanmış otobüslere kadar çok değişik tipteki araçlarla böyle bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Karar vermeniz gereken tek şey, bu yolculuktan ne beklediğiniz olmalı.

UZUN BİR MOTOR YOLCULUĞU YAPMAYI DÜŞÜNÜYORSANIZ;

_ İlk tecrübe olarak, batıya doğru yolculuk etmek, yol koşulları, konaklama, yemek ve güvenlik gibi konularda, doğuya gitmekten daha pahalı ama çok daha kolay ve rahat olacaktır.

_ İki yada daha fazla motor ile yolculuk her bakımdan çok daha güvenli ama sonuçta olmazsa olmaz da değil. Motorun üzerinde iki kişi olmak tek kişi olmaktan daha zor, ama iki kişi yolculuk yapmak tek kişi yolculuk yapmaktan çok daha zevkli.

_ Motorunuzu servise sokup son bakımını ve kontrollerini yaptırmayı unutmayın.

_ Motorunuzun el kitabını yanınızda taşıyın ve servisinizden özellikle dikkat etmeniz gereken noktaları iyice öğrenin. Olası bir sorun halinde, bulacağınız ustaya, motorunuza özgü detayları vererek daha güvenli çözüm üretebilirsiniz.

_ Rotanız üzerinde, motorunuzun onaylı bir servisi olup olmadığını araştırın, eğer varsa bu durum işinizi çok kolaylaştıracaktır.

_ İstanbul’dan Kathmandu’ya yolculuk, ana rotadan ayrılmadığınız sürece yaklaşık 9000 kilometre sürüyor. Üç hafta içinde bu yolculuğu tamamlayabilirsiniz ancak bence en uygunu daha uzun bir zaman ayırıp, yol üzerindeki yerlerin tadını çıkartarak gitmek olacaktır.

_ Geri dönüşü motorla yapmayı düşünmüyorsanız, Kathmandu’daki yada diğer büyük şehirlerdeki kargo firmalarından biri ile motorunuzu Türkiye’ye uçakla da yollatabilirsiniz.

_ Aşırıya kaçmamak koşulu ile her tip ve boyutta motorla uzun mesafe yolculuğu yapılabilir. Ancak, seçtiğiniz rotaya, yapmak istediğiniz mesafeye ve yola çıkmaktaki amacınıza uygun bir motor seçmek en uygunu olacaktır. Doğu yolculukları için bence en uygunu, enduro tipi motorlar. Daha az konforlu olmakla birlikte cross tipi motorlar da kullanılabilir.

_ Kendi motorunuzu bu yolda kullanmak istemiyorsanız, yada bu kadar zamanınız yoksa, 1200 – 1500 dolar arası bir fiyata, Hindistan’ın meşhur Enfield’larından 350 cc’lik Bullet’ını yada 500 cc’liğini satın alıp, gezinizi onunla da yapabilirsiniz. Geri dönmeye karar verdiğinizde de daha ucuz bir fiyata motoru kolaylıkla satabilirsiniz. Bu durumda tamir ve yedek parça derdiniz hiç olmayacaktır.

_ Yapmayı düşündüğünüz kilometreye göre, ihtiyacınız olabilecek yedek parçalardan, (ampul, sigorta, vb.) periyodik bakımda değiştirilmesi gereken parçalardan (yağ, buji, filtre, vb.) ve kullanıma bağlı aşınan ve değiştirilmesi gereken parçalardan (lastikler, frenler, vb.) fazla yer kaplamayacak bir set hazırlayıp yanınızda taşıyın. Lastik gibi çok yer kaplayan ve kolay kolay problem çıkartmayacak büyük parçalarınızı kargo olarak rotanız üzerindeki büyük şehirlerden birindeki, önceden ayarladığınız bir adrese yollatın. (Siz yola çıktıktan belirli bir süre sonra, evdekiler yedek parçalarınızı herhangi bir şehirdeki büyük kargo firmalarından birinin ofisine yollatabilir.)

_ Tubeless lastikler uzun yolda daha güvenli, imkanınız varsa bunları tercih edin.

_ Büyük depolu bir motorla daha rahat edersiniz. Eğer 20 litrenin altında deposu olan bir motorla yola çıkıyorsanız yedek benzin taşımayı ihmal etmeyin.

_ Çene kısmı tam açılan bir kaskla hem çok daha rahat edersiniz hem de kaskı çıkarmadan fotoğraf çekebilirsiniz.

_ Doğu yolculuğunda pis benzinle (kumlu, sulu, yağlı, düşük oktanlı) karşılaşmak çok olası olduğu için, karbiratörü kolay temizlenebilen bir motor seçin ve temizleyebileceğiniz bir ilave benzin filtresi taktırın.

_ Biz hiç çadır kullanmadık, çünkü her yerde uygun konaklama imkanı bulduk. Ancak kirli yataklara sermek için hafif ve az yer kaplayan bir uyku tulumu bulundurmanızda fayda var.

_ Çok iyi bir ilk yardım seti edinin, neyin, nasıl ve ne zaman kullanılacağını öğrenin ve ciddi bir ilk yardım kursu alın.

YOLDA

_ Dünyanın gerçekten uzak köşelerine gitmediğiniz sürece, hemen hemen her yerden Türkiye ile haberleşebilir ve hesapta olmayan bir problemle karşılaştığınızda yardım alabilirsiniz. Belirli aralıklarla, Türkiye’deki güvendiğiniz, iş bitirici birisini planlarınızdan ve durumunuzdan haberdar edin.

_ Planladığınız yolculuk süresince ve herhangi bir aksilik olduğu taktirde, gerekebilecek miktarda parayı yanınızda bulundurun.

_ Pakistan, Hindistan ve Nepal’de trafik soldan işliyor. Motorla çok kolay alışılabilecek bu durumu hiç gözünüzde büyütmeyin.

_ Bütün doğu yolculuğunda otobüs ve kamyonlara dikkat edin. Bazı yerlerde geçiş üstünlüğü aracın boyutlarına bağlı olabiliyor.

_ Bütün doğu yolculuğunda yollara son derece dikkat edin. Çukurlar, bozuk bölümler, şerit değiştirmeler hiç bir uyarı olmaksızın, çok ani olarak karşınıza çıkıyor. Maksimum sürati biraz düşürmekte fayda var.

_ Kamyonların ve otobüslerin eksozu motorcuyu ciddi şekilde rahatsız ediyor. Ciğerleriniz için bir takım önlemler almaya çalışın. (Eksoz gazının zararlı etkilerini bir miktar tolere eden vitaminler, iyice kapanan bir vizör sistemi yada arada nefesinizi tutmak gibi.)

_ Asla gece yolculuk yapmayın. Pakistan, Hindistan ve Nepal’de çoğu araçta hiç ışık bulunmuyor. Özellikle hiç ışık bulunmayan ana yollarda, hava karardıktan sonra evine dönen hayvanların çektiği araçlar ve yayalar çok tehlikeli olabilir.

_ Bazı ülkelerde (Pakistan) para bozdurmak, büyük şehirlerin dışında sorun olabilir. Bir sonraki büyük şehire yetecek kadar ve bir aksilik halinde gerekli olabilecek miktarda lokal parayı yanınızda bulundurun.

_ Akşamları motorunuzu mutlaka güvenli, tercihen kapalı bir yere bırakın ve çantalarınızı motorun üzerinde bırakmayın.

_ Belirli bir mesafe sonra benzine ulaşacağınızdan emin olmadığınız sürece deponuzu üçte birin altına düşürmeyin. (Deponuzun kapasitesine göre bu oranı değiştirebilirsiniz.)

_ Şehir içlerinde mümkün olduğu kadar az motor kullanacak şekilde programınızı yapın. Yatacak ve motoru parkedecek güvenli bir yer bulduktan sonra, şehri gezerken genellikle lokal ulaşım araçlarını kullanın.

_ Her sabah yola çıkmadan önce, motorunuzu kontrolden geçirin. Bir önceki gün yaptığınız yolculukta, motor farkında olmadığınız bir zarar görmüş olabilir.

_ Motorunuzun rutin bakımını ihmal etmeyin. Özellikle kumlu ve sıcak bölgelerde uzun yol yapıyorsanız, motor yağı ve hava filtresi daha kısa sürede kirleniyor.

_ Herhangi bir ülkede bir trafik kazası yaparsanız, kaza mafyaları ile başınızı derde sokmamak için, hayati bir durum yoksa, en yakın karakola gidip durumu rapor edin.

_ Müslüman ülkelerde, müslüman bir ülkeden geliyor olmanız işinizi çoğu zaman kolaylaştırıyor. Bir bayan ile yolculuk etmek de, yine aynı şekilde çoğu yerde işlemlerinizi hızlandırabiliyor.

_ Doğu yolculuğunda çocukların sizden en çok istediği şey kalem; yanınızda bol miktarda kalem bulundurursanız, lokal insanlarla kolaylıkla iletişim kurabilirsiniz. Şeker, çikolata gibi şeyler vermek, uzun vadede çocukları gördükleri her yabancıdan birşeyler dilenmeye ittiği ve diş sağlıklarını olumsuz etkilediği için, genellikle bilinçli gezginler tarafından doğru bir yaklaşım olarak kabul edilmez.

TÜRKİYE

_ Türkiye’nin doğusunda özellikle Ağrı, Doğubayazıt civarında çocuklar motorunuza taş atabilir, buna dikkat edin.

İRAN

_ İran’a girerken gümrükte, yanınızdaki video kamera gibi elektronik eşyalarınızı pasaportunuza işletmeyi unutmayın.

_ Bayanların İran’da başörtüsü takma mecburiyeti var.

_ İran’da benzin son derece ucuz ve genelde kaliteli, Pakistan sınırına giderken, sınırdan 5-6 kilometre mesafedeki Mircaveh kasabasına gidip deponuzu doldurmayı ihmal etmeyin.

_ İran, bütün asyanın en iyi yollarına sahip. Bir günde çok uzun yol yapabilirsiniz.

_ İran’da hatalı sollama çok yapılıyor ve trafik çok süratli aktığı için dikkatli olmakta fayda var.

PAKİSTAN

_ İran’dan çıkıp Pakistan’a girdiğinizde, ilk anda ortam sizi biraz şaşırtıyor. Kuh-i Taftan adlı sınır kasabasında, kumların üzerinde deliler gibi bir oraya bir buraya giden kamyonetler sizi fazla ürkütmesin. Kasabadan ayrıldıktan sonra uzun bir süre, çok az bir trafiğin olduğu yollarda ilerliyorsunuz.

_ Pakistan yeni yollar yaptırıyor, muhtemelen yollar daha iyi durumda olacak. Ancak kasaba geçişlerinde yollar son derece kötü.

_ Sınırdan Quetta’ya kadar olan bölümde, yaklaşık 600 kilometre çöl geçiyorsunuz. Bu yola çıkmadan kapalı şişe suyu bulduğunuz taktirde bol miktarda yanınıza alın, genellikle pek bulunmuyor.

_ Pakistan’da İran’daki kadar hızlı ilerleyemeyeceksiniz, konaklayacağınız yerleri iyi hesaplayın.

_ Taftan çölünde gece yolculuk etmek güvenli değil ve hiç tavsiye edilmiyor.

_ Çocukların en çok kalem istediği yer, Sınır ile Quetta arasındaki Taftan çölü.

_ Quetta’dan Lahor’a giden iki yol var. Kuzeyde, Dere İsmail Han yolu ve güneyde, Dere Gazi Han yolu. Biz Dere Gazi Han yolunu kullandık. Genelde uygun bir yol, ancak Rhakni ve Dere Gazi Han arası son derece dağlık ve virajlı. Kamyon trafiği de yoğun olduğu için burada dikkatli olun.

_ Pakistan’da etlere dikkat edin. Keçi etinden kolaylıkla midenizi bozabilirsiniz. Yanınızda kuvvetli bir ishal ilacı bulundurun.

_ Lahor’da Pizza Hut var. Pakistan yemeklerinden bıktıysanız harika bir değişiklik olabilir.

HİNDİSTAN

_ Pakistan ile Hindistan arasında geçiş yapabileceğiniz tek bir sınır var. Lahor ile Amritsar arasındaki bu sınır saat 15:30’da kapanıyor, ona göre erken gidin. Pakistan’dan Hindistan’a gelen araçlar çok sıkı aranıyor. Uzunca bir süre gümrükte beklemeye ve işlemlerle uğraşmaya hazırlıklı olun.

_ Hindistan son derece renkli ve ilginç bir yer. Gezmek için de çok uygun, bence zamanınızın çoğunu buraya ayırın.

_ İstanbul – Kathmandu rotası üzerinde Hindistan’ın yolları, şehirler arası bölümlerde iyi ancak şehir ve kasaba geçişlerinde oldukça kötü.

_ Bihar eyaletinde yollar son derece kötü ve gece yolculuk güvenlik açısından tehlikeli. Mecbur değilseniz burada araç kullanmayın.

_ Jaipur ve Ajmer arasındaki 120 kilometre, hayatımda gördüğüm en tehlikeli ve kuralsız yol. Burayı geçecekseniz çok dikkatli olun.

_ Ana yolda bile olsanız önünüze aniden çıkabilecek, öküz, manda, inek, domuz, köpek, keçi, tavuk, maymun, hatta deve ve fil gibi hayvanlara dikkat edin.

_ Hindistan’da bizim yaşadığımız en büyük sorun, sürekli yanlış yönlendirilmemiz oldu. Bir yol yada adres sorduğunuzda, en az iki – üç kişiden aynı cevabı almadan emin olmayın ve uzun mesafe gitmeden mutlaka doğru yolda olup olmadığınızı kontrol edin.

_ Eğer bir F650 BMW’niz varsa, Delhi’ye 30 kilometre mesafede Gaziabad’da HERO MOTORS, bu motorları üretiyor. Dolayısıyla buradan F650’nize tam servis alabilirsiniz. Mr. Sundeep Bimwall– (0575) 701883 – 701881 – 700350.

NEPAL

_ Hindistan’dan Nepal’e Sonouli’den giriş yaptıktan sonra, Kathmandu’ya giden iki yol var. Butwal üzerinden giden Pokhara ve Kathmandu yolu, yada Pokhara’ya uğramadan Kathmandu’ya giden yol. Pokhara her ne kadar son derece güzel ve mutlaka görülmesi gereken bir yer ise de, Butwal – Pokhara arasındaki 140 kilometrelik yolun 100 kilometresi, manzarası olağanüstü güzel olmakla birlikte son derece kötü. (Fotoğrafevi minibüsü, iki yıl önce bu yolda iki kez lastik yarmış.) Lastiklerinize ve motorunuza güveniyorsanız bu yola girin. Kathmandu’ya geldikten sonra çok daha iyi bir yolla Pokhara’ya gidebilirsiniz.

_ Nepal’in yolları, Kathmandu’ya ulaşanların bir bölümü hariç son derece kötü.

_ Nepal’de kaza ile bile olsa bir inek öldürmenin cezası 20 yıl hapisle cezalandırılabilir, ona göre.

_ Kathmandu’da, Maitighar’daki gayet iyi ingilizce bilen ve işinin ehli motor tamircisinde, motorunuzun bakımını ve tamir gerekliyse tamirini yaptırabilirsiniz. Mr. H. B. Manandhar – 227329

_ Nepal’den kargo ile motorunuzu yollamak isterseniz, bu işi bilen ve güvenilir DAS kargoyu kullanabilirsiniz. Mr. Naresh Das – 426704

İyi Yolculuklar…….

4.521 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • Bir sonraki facebookBir sonraki facebook Şöyle bir mantık silsilesi: Az okumak, az kelime hazinesi, şeyleri etraflıca tarif edememek, şeyleri bilememek, onlara hakim olamamak, onları iyi tanıyamamak, iyi tanıtamamak. “Eğitim […]
  • Kapitalizm ve SevgiKapitalizm ve Sevgi Etrafımızdaki ergenlere, gençlere bir bakalım. Gözümüze ilk çarpan hepsinin bir kalıptan çıkma durumu değil mi? Benzer kıyafetler, olmazsa olmaz markalar, son model cep telefonları var […]
  • Sosyal Oyunlar ve Sevgi EksikliğiSosyal Oyunlar ve Sevgi Eksikliği Sevgi gösteremeyen nesiller yetişiyor çünkü o nesilleri yetiştirmekte olan nesiller (bugünün genç anne babaları) sevgi görmeden yetişmişler. Şu hikaye mutlaka bir yerde karşınıza […]
  • RitmRitm İnsan, hakkında konuşmakla ve yazmakla tükenecek bir konu değildir. Yüz bin çeşit boyutu, yüz bin çeşit hali var insanın.Yürüyüşü, konuşması, bakışı, gülüşü, düşünmesi farklı. Bazen de […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Kasım 2024
P S Ç P C C P
« Eyl    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arşivler