Selma Rıza Feraceli
1872 yılında İstanbul’da Şuray_ ı Devlet ve Meclis_i Ayan üyesi bir baba ve sonradan müslümanlığı seçmiş avusturyalı asil bir aileden gelen bir annenin beş çocuğundan biri olarak hayata başlayan Selma Rıza bir süre evde eğitim görmüştür. Ağabeyi 1889’da Fransa’ya gidince, ailesinden izinsiz Paris’e kaçar ve Sorbonne üniversitesinde eğitimini sürdürür. Bu üniversitede eğitim gören ilk Türk kadınıdır.
On yıl boyunca Paris’de yaşar.Yirmi yaşındayken, görücü usulü evlilik sistemini eleştirdiği Uhuvvet isimli romanını yazar. Ağabeyi Ahmet Rıza Paris’de jön türklerin liderliğini yapmış, kendisi de İttihat ve Terakki cemiyetinin tek kadın üyesi olmuştur.
Mesveret ve kendisine “Kadınlığın Tacı” lakabını takan Samipaşazade Sezai’nin çıkardığı Şuray_ı Ümmet gazetelerinde çalıştıktan sonra 1908’de İstanbul’a dönerek beş yıl Hilal_i Ahmer cemiyetinde genel sekreterlik görevinde bulunur. 1910 ve 1912 yılları arasında yayınlanmamış iki roman kaleme alır. Tanzimat sonrası kadın hakları konusunda yenilikçi fikirleri savunan yazar, İstanbul’da müslüman kadınlar için okullar açılması konusunda çaba harcaması sonucunda, Kandilli’de Adile sultan sarayının, Türkiye’nin ilk yatılı kız lisesi olarak eğitm vermesini sağlayarak kadınların eğitiminde büyük bir rol oynamıştır. Selma Rıza Feraceli 1931 yılında hayata gözlerini yummuştur.