Kars’ta bir mezar taşı
Eşim ve arkadaşlarımızın Kars gezisinde bir çok güzel fotoğraf arasında bu fotoğraf çok ilgimi çekti.
Malakan köyü yakınında mezarlar, bir mezar düşünün taşı lotus çiçeği. Ölüm ve yeniden doğuşun simgesi. Bu kadar anlamlı olabilir bir sembol.
Karanlıkta ve çamurda köklenip, her daim ışığa doğru yönelip, sonunda güneşe ve ”aydınlığa” erişendir o. Gelişimi dillere destandır. Arınmışlığın sembolüdür. O yüzden de birçok Asya kültüründe lotus çiçeğine yüklenen anlam bedenin, dilin ve zihnin arınmışlığıdır.
Lotus bitkisi Budizm ile özleştirilmiştir. Budist tapınaklarına girildiğinde karşımıza lotus pozisyonunda oturmuş kendini budalığa hizmet için adamış gülümseyen bodisatvalar görülmektedir.
Yeniden doğuşun sembolü olan lotus, cenaze kültü ve Osiris kültü ile yakından ilişkilidir. Horus’un dört oğlu, bir lotus üzerinde oturur şekilde gösterilir. Ölüler Kitabı’nda “kendisini lotusa dönüştürmek” ten söz edilir.
Lotusun rengini sordum burada beyaz gözükse de maviymiş.
Bu renkde önemli çünkü mavi lotus öğrenebildiğim kadarıyla akıl, bilgi ve bilgelik anlamını simgeliyor.
Yazının bir yerinde geçen Malakanlar ise yeni merakım olacak. Elinde bilgisi olanların bilgisi alınır.
Malakanlar, her ne kadar kendilerini Hıristiyan inancı içerisinde tanımlasalar da, dinsel düşünce ve pratikleri pagan Rus inancıyla Eski Ahit’in sentezinden oluşuyor. Malakanlarda ‘pasifizm’ ve ‘akıl’, inancın temelinde yer alır ve kişisel kusursuzluğa ulaşmak için ‘çalışmak’ en yüce erdem olarak kutsanır.
Tabii ki lotusa katkılarınızda itinayla okunur.