Yapay Zeka
Yapay zekâ, her geçen gün dünya gündeminde daha fazla yer işgal ediyor. Üç gün önce katıldığım bir mecliste de gündeme geldi.
Alkışlayanı çok. Kim bunlar? ‘Big Brother’ ve ‘modern diktatörlük’ hizmetkârları… teknoloji aşığı genç kuşak… bilgisiz ‘sokaktaki vatandaş’
Karşı çıkanlar ise hümanist kaygısını koruyan akademisyenler, bazı dev teknoloji şirketlerinin sahipleri veya CEO’ları… örneğin Tesla’nın CEO’su olan Musk, 14 Ağustos 2017 tarihinde şöyle bir tweet attı:
“Yapay zekanın güvenirliğiyle ilgilenmiyorsanız, ilgilenmelisiniz. Kuzey Kore’den daha ciddi bir tehdit. Sonunda makinalar kazanacak.”
Potansiyel tehlikelerin arasında ilk sırada hack’lenme var. Günümüzde, askeri seviyede dahi hack’lenemeyecek ne bir yazılım ne de donanım var.
Dışa açık (internet) yapıdaki network ağlarına karşın çok daha güvenli görünen intranet (bir kurumun içindeki ağ yapısı) dahi hack’lenebiliyor. Nasıl mı? İçeriden. Örneğin 2010 yılında İran’ın nükleer tesislerini felç eden Stuxnet virüsü sisteme içeriden yardım alınarak yerleştirildi.
Hayal bile edemeyeceğiniz ölçüde tehdit olasılığı var. Örneğin teknolojinin geldiği son noktalardan biri olan “Da Vinci Ameliyat Robotu”… diyelim ki hack’lendi… İstediğiniz kişiyi (mühim bir zatı) dakikalar içerisinde öldürmek gibi…