Bahar Bayramı
Toprağın 1 metre altı hep 18 derece!
Mağaranın karanlık sonuna sığınan birey! Üzerinde giysi olmayan birey! Mağaranın dibinde çocuğuna sarılarak ısıtan anne!
21 Mart artık güneşin kuzey yarı küreye dik gelmesinin başlaması… Gece ile Gündüzün eşit olduğu ve artık günlerin, geceden daha uzun olduğu günler başlıyor… Yeşeren doğa…
Bir başka yönüyle, “Kışın ölen doğanın bahar mevsiminde tekrar canlanması, güneş ısısı ve tarlaların bereketi” kutlanıyordu. Nasıl kutlamasın? O zamanın şartları içinde yaşayan insanı düşünün, güneşin etkinliğinin artması ve canlanan doğa onun için büyük olay!..
O çağda bu yaşam demek! Gel de kutlama! Pagan dönemlerinden günümüze İlk Bahar’ın gelişi hep kutlanmıştır! İlk Bahar ürün demek, yemek demek…
Mart yağar, Nisan övünür,
Nisan yağar, İnsan övünür.
Bu bayram Küçük Asya denilen (şimdiki Anadolu) topraklarında da Fenikeliler tarafından kutlanırdı. Fenikelilerin bereket tanrıçası Astarte’nin simgesi tavşan ve yumurtadır. Doğanın dirilişini simgeler. Abartılı cinsel organları ve yanında “Tavşan/Yumurta” betimlemesi bu gün bazı heykellerde görülebilmektedir. Yumurtalar “Yeni yaşamın ve bereketin simgesi” olarak karşımıza çıkar!
Sonrada, kimileri bu kutlamaya “Nevruz” dedi! Kimileri kutsallaştırdı! Yahudi dini “Pesah” dedi, Hıristiyanlar “Paskalya”!
Yahudi dinine inanlar bu sene 30 Mart ila 7 Nisan arası günleri “Pesah Bayramı=Hamursuz Bayramı” olarak, Hıristiyanlar 30 Mart ila 2 Nisan günlerini “Paskalya Bayramı” olarak kutlayacaklar!
Şimdiden, Yahudi dinine inanan dostlarımın PESAH Bayramını, Hıristiyan dinine inanan dostlarımın Paskalya Bayramlarını kutlar, sağlık içinde nice Hamursuz, nice Paskalya Bayramı kutlamalarını dilerim.
Bu arada, Müslümanların Regaip Kandili de bu sene 22 Mart Tarihine gelmektedir, İslam dinine inanan dostlarımın da Regaip Kandilini kutlar, hepimizin sağlık içinde nice Regaip Kandilini kutlamamızı dilerim!