MİLET’Lİ ANAXIMANDRE
DARWIN’DEN 2424, GALILEO’DAN 2179 YIL ÖNCE…
Anadolu düşünürleri kendilerine Filozof değil, FUSIOLOG derlerdi. FUSIOLOGOS,
Doğa bilgisi, Fusiolog doğanın bilgisine sahip insan demektir.
Bu, onları, gökyüzündeki ulaşılmaz tahtlarına oturarak insanlığa akıl almaz metafizik cevherler yumurtlayan Hellen Filozoflarından ayıran temel farktır.
Anaksimandre ( Anaksimandros) M.Ö 615 de Milet’te doğdu. Thales’in talebesi olup,
ilk maddeci düşünürlerdendir. Coğrafya, matematik ve Astronomi çalışmaları ile dikkat çeker.
Güneş saatini icat etmiş, en uzun, en kısa gün ve geceleri gösteren TROPİKA sistemini bulmuştur. Depremlerin, rüzgarların, yıldırımların ve benzeri doğa olaylarının nesnel nedenlerini ilk ortaya koyan kişi olup, dünyanın yuvarlak olduğunu, kendi etrafında döndüğünü, ayın ışığının güneşin yansıması olduğunu, yine güneşin bir enerji kütlesi olduğunu ilk gösteren kişidir..
Sayısız yıldız ve gezegenle kaplı olan Macrocosmos’un sistemli bir tasarımını kurarak kendisinden sonra gelen Anadolu Doğa bilimcilerine yol göstermiştir.
Anaximandre’ye göre, madde her yönde sonsuzdur ve maddeden oluşan her şey değişir, dönüşür ve gelişir. Zıtlar bir arada var olur…
En önemli eseri; ” Doğaya dair” adlı çalışmasıdır. Bu çalışmanın bazı parçaları günümüze kadar ulaşmıştır. Aristo ve Theophraste onun hakkında geniş bilgi verirlerken, Hippolite ve Detius en eski metinlerini saklayabilmişlerdir. Diğer yandan Saint Agustin “Cite de dieu”adlı eserinde onun maddeci sistemini ayrıntılarıyla anlatır. Bütün bunlar Hermanus Diels tarafından yazılan” Doxographi Graeci”
( Berlin 1879) adlı eserde topluca anlatılması rağmen, Batı bilim ve kültürü kulağının üstüne yatmaya devam etmektedir..
Dönüşümcülüğün yanı sıra, evrimciliği de ilk sezen kişidir.
Anaximandre’ye göre yaşam sularda başlamıştır. İnsanın atası ise sularda yaşayan canlılardır. Canlılar (güçlüler) kendilerini koruma yeteneğini kazandıktan sonra, karalara geçmişlerdir. Aynen şöyle der: ” İnsan bu canlıların evrimleşmiş türüdür..” “Yaşam, ortam değişmelerine uyarak meydana çıkan çeşitli türler yaratır..”
Diğer yandan, “Isı teorisi” ile günümüzün termodinamik yasalarına da büyük katkıda bulunmuştur.
Yaşadığı dönemde, anlı şanlı Hellen Filozofları tarafından alaya alınmış, onlar tarafından birer Tanrı kabul edilen güneş, ay ve diğer gök cisimlerine “madde” dediği için şimşekleri üzerine çekmiştir….