Amigdala – Korteks Savaşı
Yeraltı / Gök İkiliği gibi Toplumun beyninde de “Amigdala – Korteks Savaşı var. Sürüngen beynimiz ve Duygusal beynimiz Eski beynimizi oluşturuyor ve bizler kendimizi stres altında gördüğümüzde, hızlı karar vermek adına yeni beyinden değil de bu eski beyinden komut alıyoruz. Yani sürüngen beyin ve Duygusal beyin birlikte çalışıyor. Korkularımız tetiklendiğinde , tehlike hissettiğimizde çok daha sonraları evrimleşen, aklı işleten gelişmiş beyin bölgemiz / Yeni beyin (Neo-Korteks) örtülerek pasifize oluyor. Hani şu “Nevrim döndü” ,” Cinnet geçirdim” ” Basiretim bağlandı” olarak ifade edilen durum …
Araştırmalar, ormanlara yakın yaşayan şehir sakinlerinin daha sağlıklı Amigdala yapısına sahip olduklarını ve stresli durumlarla başa çıkma konusunda daha başarılı olduklarını ortaya koyuyor.
Nöroterapi Uzmanı Doktor Bora Küçükyazıcı diyor ki; “Eğer eğitim ile beyin korteksinde nöron iletimini yeterli sayıda arttırmazsan, devreye, beynin hayatta kalmayı ve yaşamı devam ettirmeye programlı bölgesi olan ”Amigdala” girer. Amigdala, tahmin edebileceğiniz gibi, ”oku, öğren, müzeye git, müzik dinle, sinemaya git, işe gir çalış, üret” falan diyen bir bölge değildir, Amigdala, ”sana tehlikeli olabilecek canlıyı yok et, senden olmayanı yok et!” diyen beyin bölgesidir. Eğitim ile beynin korteks bölgesini geliştirmezsen, al sana, devreye amigdala bölümü girer, şu anda ülkemizde ve coğrafyamızda olanların bilimsel yanıtı budur.”
AMİGDALA (Latince: Corpus amygdaloideum),
SÜRÜNGEN BEYİN ile bağlantılıdır ve bu kombinasyon, KORKU yolu ile
KİTLESEL MANİPÜLASYONun tam ortasında yer alır.
Duygusal beyindeki Amigdala da
hafızadan ve bazal ganglionla birlikte koşullanmalarımızdan da sorumlu kara kutumuz.
Biz bir tercih yaparken bu tercihi etkileyen bilinçaltımız da
işte bu limbik sistemimiz
Tüm öğrendiklerimiz, duygularımız, anılarımız,toplumun ; anne- babamızın bilinçaltımıza attığı tüm “mem”er,
tüm ezberlerimiz
kararlarımızı etkiliyor.
Sürekli stres uyaranı ile
duygusallıkta takılı kalmış kişilerden oluşan toplumlarda da
“Toplumsal Amigdala”
işte bu akıl tutulmasından sorumlu olan kısım…