Kabotaj Bayramı
1 Temmuz, Ülkemiz de bayram olarak kutlanır! Adı da “Denizcilik ve Kabotaj Bayramı”! Hepimize kutlu olsun!
Bu ne?
Bu; “Türkiye limanları ve sahilleri arasında yük ve yolcu taşınması ile kılavuzluk ve römorkaj hizmetleri, Türk vatandaşları ve Türk bayrağı taşıyan gemilerce yapılması” hakkıdır!
Bu hakkın dayanağı; “Lozan Antlaşmasıyla kaldırılan “Kapitülasyonlar” ve takiben 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilip, 1 Temmuz 1926 tarihin de yürürlüğe giren “Kabotaj Kanunu” dur!
Bu Yasaya göre; “Akarsularda, göllerde, Marmara denizi ile boğazlarda, bütün kara sularında” ve bunlar içinde kalan körfez, liman, koy ve benzeri yerlerde, makine, yelken ve kürekle hareket eden araçları bulundurma; bunlarla mal ve yolcu taşıma hakkı Türk yurttaşlarına verildi.
Ayrıca; dalgıçlık, kılavuzluk, kaptanlık, çarkçılık, tayfalık ve benzeri mesleklerin Türk yurttaşlarınca yerine getirilebileceği belirtildi.
Yabancı gemilerin yalnız Türk limanlarıyla yabancı ülkelerin limanları arasında insan ve yük taşıyabileceği” kabul edildi.
İyi bakarsanız, bu hakta; “O ülkenin Bağımsız olduğunu” anlarsınız!
Osmanlı sonrası kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilk “Ekonomik Bağımsızlık Hareketi” de diyebilirsiniz!
Osmanlı; yabancılara “Kabotaj İmtiyazları” tanımıştı! Hele, bir de “Kapitülasyonları” düşün! Osmanlının Karasularında, yabancı gemiler cirit atıyordu! Bir çeşit sömürge haline gelmişti, Osmanlı İmparatorluğu!
“Kabotaj” sözcüğü, Fransızca! Bir, “Denizcilik” deyimi! Türkçesi “Ayrıcalık”!
İşte, “Kabotaj Kanunu” ile, Ülke sınırları içinde ki karasular da, ”Deniz Ticareti Yapma Hakkı” Yurttaşlara tanınıyor!
Bu, genç Cumhuriyetin yurttaşlarına ayrı bir kazandırdığıdır!