felsefe taşı

Bilginin Efendisi

Bilginin Efendisi
Şubat 09
14:55 2014

Kadavra kadar itaatkâr Cizvit rahipleriyle, din eğitimini Üsküdar’daki dergâhta alan Cambridge’li gencin soluk kesen mücadelesi… Sıra dışı bir serüven!

BİLGİNİN EFENDİSİ

Doğu-batı kırması genç, Tapınak Şövalyeleri’ne ait ve içinde İbn Arabi’nin el yazmaları da olan kütüphaneyi günışığına çıkartabilecek mi? Evet, ama hiç de kolay olmayacak! Çünkü kütüphane, iki tılsımlı gömlek tarafından korunmaktadır…

1200’lerde Şam’dan Northumbria’ya, 2000’lerde Üsküdar’dan Cambridge’e uzanan soluk soluğa bir tarih romanı…

Tapınak Şövalyeleri’nin aydınlanmalarının kutsal topraklarda doğulu tarikatlar tarafından sağlandığı biliniyor. Edindikleri bilgilerle Avrupa’ya dönen şövalyeler, Avrupa aydınlanmasında önemli bir rol oynamışlardı.

Peki, Tapınak Şövalyeleri’nin aydınlanmalarını sağlayan tarikatlar acaba hangileriydi, düşünce akımları nelerdi, filozoflar kimlerdi? Bu konu hep ağır bir sır perdesinin arkasında, saklı kaldı. Batılı olsun doğulu olsun araştırmacılar “nedense” bu perdeyi aralamaktan hep kaçındılar. Bilginin Efendisi ile birlikte, işte bu sır perdesi aralanıyor!

İbn Arabi batılı entelektüellerin iyi bildiği bir isim. Türkler ise ondan pek haberdar değil. Her türlü karalama ve yıldırma çabasına rağmen tarihe adını Büyük Âlim olarak yazdırmayı başaran İbn Arabi, yaşadığı dönemde doğunun en önemli filozoflardan biriydi. Kuşkusuz bugün de öyle.

Mevlana’nın “Okyanus!” diye nitelediği İbn Arabi, savunduğu düşünceler nedeniyle sadece engizisyoncu Avrupa’da değil, Osmanlı da dâhil olmak üzere tüm İslam coğrafyasında hep kuşkuyla anıldı, yok sayıldı, üzeri örtüldü. Mezarı bile ortadan kaldırılmaya çalışıldı.

Bilginin Efendisi’nin sayfalarında dolaşırken, medeniyetler ve dinler tarihinin ne kadar çarpıtılmış olduğunu göreceksiniz. Engizisyoncu Vatikan ve kadavra kadar itaatkâr Cizvit rahiplerinin bilimin gelişmesine karşı verdikleri savaş tüylerinizi ürpertecek. Ünlü kâhin Nostradamus ve benzeri batılı aydınların boy vermesinde, doğunun oynadığı role şaşıracaksınız.

Destek Yayınları tarafından basılan, Osman Balcıgil’in yeni kitabı Bilginin Efendisi ile “bilim” ve “mistisizm” kavramları, “doğu” ve “batı” sözcükleri artık sizin için eskisinden farklı anlamlar ifade edecek.

Kaynak: http://www.osmanbalcigil.com/romanlari/bilginin-efendisi.html

5.899 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • Aydınlanma DönemiAydınlanma Dönemi 18.yy felsefesine 'Aydınlanma Felsefesi' denir.Bu felsefenin içinde yer aldığı döneme 'Aydınlanma Çağı' adı verilir.Burada ki aydınlanma ne demek,kim aydınlatılacak,aydınlatılmak istenen […]
  • Dijital YapısökümüDijital Yapısökümü Yeni normal basit bir kriter sunuyor: Evinden yapabilme imkanın varsa, dışarı çıkma! Yeni normalin tetikleyicisi malum bu kez Kovid-19 oldu. “Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak” […]
  • Bizden bir şey Olmaz!Bizden bir şey Olmaz! Kalitesiz bir hayat yaşamamızın bir nedeni de objektif enformasyonla gündelik hayatımızın arasında çoğu zaman dağlar olması ! Tarihi konuları ele alan roman, film ya da dizilerin öteki […]
  • Evrensel ahlak var mıdır?Evrensel ahlak var mıdır? “Madde bağımlılığı ahlak bozukluğuna yol açar”. Tıbbi veya kriminal açıdan bakarsanız giriş cümlesi çok doğru, bilindik ve sıradan bir tespittir. Bunu; “Maddiyat bağımlılığı veya hırsı, […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Kasım 2024
P S Ç P C C P
« Eyl    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arşivler