Son Okuduklarım – 5
Tommiks, Teksas, Kaptan Swing
Her daim severek okuduğum çocukluğumun çizgi romanları. Milliyet Çocuk, Gırgır ve bu çizgi romanlar sayesinde okuma zevkini , güzelliğini , kitapların dostluğunu öğrendim.
Mehmet Özgüden ” Bir Gramsci okuması Hegemonya ve politik toplum” ( 135 sayfa )
Öncelikle farklı konularda düşündüren ve tavsiye edeceğim bir kitap oldu.
Gramsci’ nin 1920’li yılların İtalya’sında sosyalist bir devrim gerçekleştirmeyi hedefleyen politik harekete önderlik edip işçi sınıfı mücadelelerini örgütlemiş bir eylem adamı olduğunu öğreniyorsunuz.
Hep gördüğüm, duyduğum hapishane defterleri kitabını biraz daha fazla merak ettim.
Bu kitabın amacı, Gramsci hakkındaki literatürde genellikle çok kısa şekilde geçiştirilen “Hegemonya sivil toplumda kurulur ” iddiasının doğurduğu”Sivil toplumda hegemonya nasıl kurulur ” temel sorusuna ve bu sorunun cevabını da barındıran”Hegemonyanın kuruluşunda politik toplumun yeri nedir? ” sorusuna cevap bulabilmektir demiş yazarı.
Ayrıca hegemonya’, ‘bütünleşik devlet’, ‘politik toplum’, ‘sivil toplum’, ‘organik aydın’, ‘eğitim’ gibi temel kavramsal araçları mercek altına alıyor.
Kitaptan alıntılar,
– Faşist rejimde,iktidardaki totaliter tek parti, başta yasama ve yargı organları olmak üzere politik toplumun diğer tüm organlarını doğrudan ve tam bir denetimle kendi kurumsal uzantısı haline getirir. Keza sivil toplumu da tamamen kuşatıp hukuksal, ideolojik ve politik olarak kendi uzantısı haline getirir.Bunun sonucunda iktidardaki parti,devletle tamamen bütünleşerek vurucu bir şiddet aygıtına ve totaliter tek sesli kaba bir propaganda aygıtına dönüşür.
– Bir toplumsal grubun ya da sınıfın hegemonik olması demek,o toplumun tüm kültürel, ideolojik ve inanç sistemlerinin içine baştanbaşa yayabilmeyi ve eklemleyebilmeyi başardığı kendi öğretilerinin ( ideolojisinin) halkın geneli tarafından geçerli, doğru ve haklı kabul edilmesi ve böylece herkes tarafından paylaşılan ,ortak bir kavrayışa yani “ortak duyuya “dönüşmesi demektir. İşte bu yüzden her hegemonya mücadelesinin temel hedefi ortak duyuya hakim olmaktır.
– Zamandan ve mekandan bağımsız düşünülemeyeceği gibi tekil bir şey olarak da düşünülemeyecek olan dil , doğası gereği ortak duyu düzeyinde var olan belirli bir kültürü ve felsefeyi yansıttığından , bir dünya görüşünün/ ideolojisinin de taşıyıcısıdır.
– Politik toplumun teknik – askeri tüm unsurlarından sonuna kadar yararlanmasına rağmen muhalefeti bastırmakta zorlanan egemen ve yönetici sınıfların , sivil toplum alanındaki iktidar bloğuna bağlı, müttefik örgütlerden – özellikle de şiddete başvuran örgütlerden – yararlanmasıdır.Bu yapılar, kriz koşullarında sivil toplum alanı içinden örgütlenebildiği gibi , çoğunlukla olağan konjonktürde egemen sınıfların müttefik örgütleri olarak sivil toplum alanında zaten mevcut olup kriz dönemlerinde devlet tarafından silahlandırılarak harekete geçirilen otoriter/ baskıcı ,silahlı faşist paramiliter çeteler ve örgütlerdir.
Yıldız Ecevit ” Kozmik Komedya” ( 525 sayfa )
Çok ilginç bir kitabı bitirdim. Türü Roman yazıyor ama sadece o kadar bence bir roman değil. Her şeyin her türlü bilginin içinde olduğu bir bilgi kitabı.
İçinde geçen isim, kitap ve bilgi konularından yarısından fazlasını bildiğim ve duyduğum için kitaptan kopmadan her sayfada çok bilgi depoladım.
Şamanizmden , holograma , genlerden ,ezoterizme, biyolojiden siyasete,kuantumdan Tanrıya, aile diziminden düşüncenin çekilen fotoğraflaına engin konu var.
Kitap hakkında bir kaç tarif yapayım
Diyelim ki kitaplığımdan 100 farklı konuda kitabımı aldım onlardan alıntılar işaretledim ve sonra bir kurguyla alıntıları içine serpiştirip kitaplaştırdım. İşte böyle bir kitap
Ya da okumak için bir yerini açtınız orada bir takım konular , kitaplar, insanlar var okudunuz. Buralardan öğrendiklerinizle başka okumalara yelken açtınız işte böyle bir kitap.
İlk 50 sayfasından sonra sıkılıp, bilgi yumağından bıkıp okumayı bırakabilirsiniz, işte böyle bir kitap
Kitapta sevmediklerim,
Ana karakterin ismi Dantel. Kitap Dante’nin İlahi Komedya gibi Cennet Araf Cehennem de geçiyor ve Dante ile Dantel benim okurken kafamı karıştırıyor. Bazı diğer isimlerde Marxsakallı, Kakuyabenzeyenadam
Bu kadar yoğun bilgiyle dolu bir kitapta böyle isimler niye bilemedim.
Merak ettiğim.
Eğer bunu roman diye aldıysanız ve bu bilgi bombardımanı sizi boğduysa 50. sayfadan ilerisini zor okursunuz.
Nasıl bir okuyucu hedefledi veya bu romanı yazarken okuyucu hedefi neydi acaba yazarın.
Diğer kitaplarını da inceleyeceğim.
Alıntılarla dolu kitapta bir alıntı yapacağım. Şu dönemde bana çok empatik geldi bu satırları
Kitaptan alıntılar,
– Dünya genelinde, çoğu psikopatolojik özelliklerle biçimlenmiş lider pozisyonundaki bu adamlar, yalnızca sürüngen beyinleriyle algılayan kitleleri ele geçirmek için,ilkel beynin işleyişini çok iyi bilen bir sinirbilimci gibi son derece sistemli yöntemlerle çalışırlar. Bu yöntemlerden bazılarını sıralayacağım şimdi.” Mantığa değil,içgüdülere hitap etmek/ Evrensel değerleri inkar etmek/ Kitlede ezildikleri ,haksızlığa uğradıkları duygusu yaratmak/ Hayatta kalma içgüdüsüne sahip ilkel beyni harekete geçirmek için düşman yaratmak,kin ve nefret aşılamak / Karşıtlıklara duyarlı olan ilkel beyni ‘ biz ve ötekiler ‘ ayrıştırmasıyla beslemek / Kitleyi belirli sloganlarla bütünleşen bir gruba dahil etmek/ Dayanışma duygusu yaratmak/ Bu duyguyu yandaşlara çıkar sağlayarak güçlendirmek / İlkel beynin ana amaçlarından olan nesli sürdürmeyi yani üremeyi ,çok çocuk yapmayı teşvik etmek/ Kitlenin üst beyin düzleminde düşünmesini engellemek için suni gündemler,suni gerçekler yaratmak, futbol ve TV gibi bağımlılıkları pompalamak.”
Okumak sağlıklıdır