felsefe taşı

Sümerler Hakkında İlginç Gerçekler

Sümerler Hakkında İlginç Gerçekler
Mayıs 31
08:56 2023

1) Büyük Sümer şehirlerinden birinde 80.000 civarında kişi yaşıyordu

Mezopotamya’daki Sümer uygarlığının kökenleri bugün hala tartışılıyor, ancak arkeolojik kanıtlar onların MÖ dördüncü binyılda kabaca bir düzine şehir devleti kurduklarını gösteriyor. Evler, bataklık sazlarından veya kerpiç tuğlalardan inşa edildi ve Dicle ve Fırat’ın bataklıklarını tarım için kullanmak için karmaşık sulama kanalları kazıldı. Başlıca Sümer şehir devletleri arasında Eridu, Ur, Nippur, Lagash ve Kish vardı, ancak en eski ve en yaygın olanlardan biri, altı mil savunma duvarları ve 40.000 ila 80.000 arasında bir nüfusa sahip gelişen bir ticaret merkezi olan Uruk’tu. MÖ 2800 yıllarında, büyük olasılıkla dünyanın en büyük şehriydi.
2) Sümer hükümdarlarının listesinde bir kadın da vardır

Antik Mezopotamya hakkında en büyük bilgi kaynaklarından biri, Sümer’in eski hükümdarlarının çoğunun adlarını ve hüküm sürelerini belgeleyen bir kil tablet olan “Sümer Kral Listesi” dir. Liste, tarihsel gerçek ve efsanenin garip bir karışımıdır – erken bir kralın 43.200 yıl yaşadığı söylenir – ama aynı zamanda Sümer’in tahtı aldığı varsayılan bir “kadın taverna bekçisi” olan Kubaba şeklindeki yalnız kadın hükümdarını da içerir. 2500 civarında Kiş şehir devletinde Kubaba’nın saltanatı veya iktidara nasıl geldiği hakkında çok az şey biliniyor, ancak liste onu “Kish’in temellerini sağlamlaştırma” ve 100 yıl süren bir hanedanlık kurma konusundan bahsediyor.
3) Sümer şehir devletleri sıklıkla birbirleriyle savaş halindeydiler

Ortak bir dil ve kültürel gelenekleri paylaşsalar da, Sümer şehir devletleri, birkaç farklı hanedan ve krallıkla sonuçlanan neredeyse sürekli savaşlara girdiler. Tarihte bilinen bu çatışmalardan ilki, MÖ 2450 civarında bir sınır anlaşmazlığında rakip şehir devleti Umma’yı mağlup eden Lagaş Kralı Eannatum ile ilgilidir. Düşmüş düşmanlarının etiyle ziyafet çeken kuşları betimleyen ürkütücü kireçtaşı anıt vardır. Eannatum’un altında, Lagash tüm Sümer’i fethetmeye devam etti, ancak tarihi boyunca Mezopotamya’da hüküm süren birkaç şehir devletinden sadece biriydi.
İç çatışmalar birkaç askeri ilerlemeye yol açtı – Sümerler falanks oluşumunu ve kuşatma savaşını icat etmiş olabilir – ama aynı zamanda onları dış güçlerin istilalarına karşı savunmasız bıraktı. Tarihlerinin sonraki aşamalarında Elamitler, Akadlar ve Gutiler tarafından saldırıya uğradılar veya fethedildiler.

4) Sümerler biraya çok düşkündü

Sümerler, yazı, tekerlek, saban, kanunlar ve edebiyat icat etmelerinin yanı sıra tarihin orijinal bira üreticileri olarak da hatırlanırlar. Arkeologlar, MÖ 4. binyıla dayanan Mezopotamya bira yapımına dair kanıtlar buldular. Kullandıkları demleme teknikleri hala bir gizem, ancak tercih ettikleri bira, arpa bazlı bir karışım olduğu için özel bir filtreleme kaptan (saman kamıştan) yudumlanması gerekiyordu.
Sümerler biralarını besin açısından zengin içerikleri nedeniyle ödüllendirdiler ve onu “neşeli bir kalbin ve mutlu bir karaciğerin” anahtarı olarak selamladılar. Hatta ünlü bir ilahide “yerdeki maltı sulayan” olarak kutlanan “Ninkasi” adında bir Sümer biracılık tanrıçası bile vardı.

5) Çivi yazısı 3000 yılı aşkın bir süre kullanıldı

Sümer icadı olan çivi yazısının tarihi MÖ 3400 civarında bir zamana kadar uzanır. Kamış kalemi ile kil Tabletlere yazılan Tabletler daha sonra fırınlandı veya sertleşmesi için güneşte bırakıldı. Sümerler ilk olarak ticari işlemlerin kayıtlarını ve hesaplarını tutmak gibi sıradan amaçlar için çivi yazısını geliştirmiş görünüyorlar, ancak zamanla şiir ve tarihten hukuk kurallarına ve edebiyata kadar her şey için kullanılan tam teşekküllü bir yazı sistemine dönüştü.
Senaryo birden fazla dile uyarlanabildiğinden, daha sonra birkaç bin yıl boyunca bir düzineden fazla farklı kültür tarafından kullanıldı. Arkeologlar, Yakın Doğu astronomik metinlerinin MS birinci yüzyılda hala çivi yazısıyla yazıldığına dair kanıtlar buldular.

6) Sümerler ticaret yapan ve çok seyahat eden tüccarlardı

Anayurtları büyük ölçüde kereste, taş ve minerallerden yoksun olduğundan, Sümerler hem karada hem de denizde tarihin en eski ticaret ağlarından birini oluşturmak zorunda kaldılar. En önemli ticari ortakları, bakır ticareti üzerinde tekel sahibi olan Dilmun adası (bugünkü Bahreyn) olabilir, ancak tüccarları ayrıca sedir ağacı toplamak için Anadolu ve Lübnan’a ve Umman ve İndus’a aylarca süren yolculuklar yaptılar, Altın ve değerli taşlar için.
Sümerler, özellikle sanatta ve mücevherlerde kullanılan mavi renkli değerli bir taş olan lapis lazuli’ye düşkündü ve onu elde etmek için Afganistan’a kadar gelmiş olabileceklerine dair kanıtlar var. Tarihçiler ayrıca, “Magan” ve “Meluhha” olarak bilinen iki eski ticaret ülkesine Sümer referanslarının Mısır ve Etiyopya’ya atıfta bulunabileceğini öne sürmüşlerdir.

7) Gılgamış Destanı’nın kahramanı muhtemelen gerçek bir Sümer tarihi figürüydü

Mezopotamya edebiyatının en önemli başarılarından biri, bir Sümer kralının bir orman canavarıyla savaşırken ve sonsuz yaşamın sırrını araştırırken maceralarını anlatan 3.000 satırlık bir şiir olan “Gılgamış Destanı”dır. Şiirin kahramanı Herkül benzeri güce sahip bir yarı tanrı olsa da, çoğu bilgin onun Uruk şehrinin beşinci hükümdarı olarak görev yapan gerçek bir krala dayandığına inanır. Tarihi Gılgamış, Sümer “Kral Listesi”nde yer alır ve MÖ 2700 civarında yaşadığı düşünülmektedir.
Hükümdarlığının birkaç çağdaş kaydı günümüze ulaşmıştır, ayrıca arkeologlar, Uruk’un devasa savunma duvarlarını inşa etmesi ve bir tapınağı restore etmesiyle ilgili olduğunu gösteren yazıtlar bulmuşlardır. Tanrıça Ninhil’e, bu da onun gerçek bir hükümdar olabileceğini ve eylemlerinin daha sonra efsane olarak yeniden tasarlandığını düşündürür.

8) Sümer matematiği ve ölçüleri günümüzde hala kullanılmaktadır

Altmış saniyelik dakika ve altmış dakikalık saatin kökenleri eski Mezopotamya’ya kadar izlenebilir. Modern matematiğin on sayıya dayalı bir ondalık sistem olması gibi, Sümerler de esas olarak 60’lık gruplara dayanan bir altmışlık yapı kullandılar (sexigesimal), ayların ve yılların uzunlukları üzerinde hesaplamalarında.
Base-60 (sexigesimal) sonunda kullanım dışı kaldı, ancak mirası hem saat hem de dakika ölçümlerinde hala yaşıyor. Sümer 60’lık sisteminin diğer kalıntıları, bir daire içinde 360 ​​derece ve bir ayakta 12 inç gibi uzamsal ölçümler şeklinde hayatta kaldı.

9) Sümer kültürü 19. yüzyıla kadar bilinmiyordu

Mezopotamya, MÖ 2.000 yılın başlarında Amoritler ve Babilliler tarafından işgal edildikten sonra, Sümerler yavaş yavaş kültürel kimliklerini kaybettiler ve siyasi bir güç olarak varlıklarını kaybettiler. Tarihlerine, dillerine ve teknolojilerine dair tüm bilgiler -hatta isimleri bile- sonunda unutuldu.
Onların sırları, 19. yüzyıla kadar, Fransız ve İngiliz arkeologların antik Asurluların kanıtlarını ararken Sümer eserlerine rastladıkları zamana kadar Irak çöllerinde gömülü kaldı. Henry Rawlinson, Edward Hincks, Julius Oppert ve Paul Haupt gibi bilim adamları daha sonra Sümer dilinin ve çivi yazısının deşifre edilmesinde öncülük ettiler ve tarihçilere erken Mezopotamya’nın uzun süredir kayıp olan tarihine ve edebiyatına ilk bakışlarını sağladılar. O zamandan beri arkeologlar çok sayıda Sümer sanatı parçası buldular; çanak çömlek ve heykelin yanı sıra büyük çoğunluğu henüz tercüme edilmemiş olan yaklaşık 500.000 kil tablet.

Kaynak:

https://www.history.com/news/9-things-you-may-not-know-about-the-ancient-sumerians

1.048 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • Halı ve Kilim Sembolleri: Selvi-Botteh-Şal DeseniHalı ve Kilim Sembolleri: Selvi-Botteh-Şal Deseni Adem evladı; özellikle Homo Sapiens Sapiens türü (100 - 70 bin yıl) sahip olduğu kadim bilgi, duygu ve düşüncelerini gelecek kuşaklara aktarma amacıyla sembolleri kullanmıştır. İzlerini […]
  • Kültepe Tabletleri ve KadınKültepe Tabletleri ve Kadın Tarih Sümer’de başlar der Noah Kramer. Böyle söylemesinin bir nedeni vardır elbet. Yazıyı Sümerler bulmuştur dolayısıyla günümüze ulaşan ilk yazılı belgeler de Sümer belgeleridir. […]
  • Ölmeden Önce Yapılacaklar ListesiÖlmeden Önce Yapılacaklar Listesi “Ölmeden önce yapılacaklar” listeniz oldu mu hiç? Hiç öz benliğinizle yüzleşip, içinizde kalanları kendinize itiraf edebildiniz mi peki? O cesareti bulabildiniz mi hiç […]
  • KÜRESEL ISINMA VE KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİMİ SÜRECİNİN ARTIK SONUNA GELDİK..!KÜRESEL ISINMA VE KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİMİ SÜRECİNİN ARTIK SONUNA GELDİK..! Küresel ısınma ve küresel iklim değişimi süreci, şimdiye kadar gerçekleşmiş ve gerçekleşmekte olan ekolojik afetlerin en tehlikelisi olarak kabul edilmektedir. Bu olayın önüne geçmek için […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Kasım 2024
P S Ç P C C P
« Eyl    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arşivler