Biraz romantik biraz teknolojik…
Bir çok umutla beklediğimiz 2020 hiç de umduğumuz gibi başlamadı. Hatta adını kriz mi, kaos mu yoksa bir kabus mu koyacağız onu bile bilemedik.
Yeni yılı geçtik, bahar dedik, Mart dedik kapının ucunu bile göremedik, dahası şu Covid-19 belasını bir türlü def’edemedik.
Umudumuzu sonbahara erteledik.
İnsan ömründe kaç ilk kaç sonbahar var saymadım,
Bu Nisan yeşermedi, tomurcuklanan umutlar patlayamadı soldu sanki…
Umutla beklediğimiz 2020 belki de insanlık tarihinde kayıp bir yıl mı olacak..?
Duyguların, beklentilerin sıkışıp kaldığı, sevdiklerimize sarılamadan, doyasıya öpemeden adeta birer suçlu gibi hissettik kendimizi. Sanki o baharatlı kokan gülü koklayamadık da dikenlerini hissettik avuçlarımızda.
Ama yolun sonunda insanız, ümit bizim ekmeğimiz aşımız. Can çıkmadan pes etmek yok.
Evet bu girişi romantik yazdım ama şimdi öyle bir artırılmış gerçeklik geliyor ki bu şiirsel ön girişi çok arayacağız.
…biraz tekno.:))
Son yıllarda bilişim teknolojileri alanında en çok dikkat çeken çalışmalardan birisi de Artırılmış Gerçeklik(AG) olarak ifade edilen Augmented Reality(AR) teknolojisi. Artırılmış gerçeklik birçok alanda çalışmanın yapıldığı, gün geçtikçe günlük hayatımızda daha fazla yer almaya başlamış bir teknoloji biçimi.
Gerçeklik teknoloji sistemi temelde sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik olarak ikiye ayrılabilir. Sanalgerçeklik, bilgisayar kaynaklı üçboyutlu oyunlarda karşılaşılan, kullanıcının bu ortama girdiğinde dünya ile ilişkisinin tamamen yok olduğubirortam. Buna karşınartırılmışgerçeklik; gerçek dünya ile bağlantısını devam ettiren, veri ve görüntülerin gerçek dünya görüntülerine eklenebildiği, gerçek ve sanal nesnelerin aynı ortamda birlikte algılanmasını sağlayan bir ortamlar olarak anlıyoruz.
Gerçeklik uygulaması, kullanılan teknoloji dikkate alındığında optik temelli teknolojiler ve video temelli teknolojiler olarak iki grupta ele alınabilir. Bu iki teknoloji arasındaki temel farklılık gerçek ve sanal dünyanın bütünleştirilmesiyle oluşan sahnenin görüldüğü yerdir. Artırılmış gerçeklik alanında yapılan çalışmaların sayısı son yıllarda artmasına rağmen bu alanda yapılan tanım ve terimler, teknolojideki gelişmelere paralel olarak değişkenlik göstermektedir.
Artırılmış Gerçeklik teknolojisinin de temelinde bir çok teknolojide olduğu gibi askeri teknolojinin geldiği görülmektedir. Bu teknolojinin açığa çıkışı HUD (Head Up Display) teknolojisidir. Bu teknoloji savaş uçağı pilotlarının kokpitte karşılarındaki HUD ekranlarda ve askerlerin kullandığı kasklara entegre edilmiş olan gözlükler ile kullanılmaya başlandı. Bu gözlükya da ekranlarsayesindebazıbilgilendiriciveriler (hız, ısı, yükseklik, koordinatlar, radar vb.) yansıtılıyor. HUD teknolojisigünümüzdeticariuçaklarda, otomotivsektöründevebaşkaalanlardada kullanımısürüyor.
Artırılmış Gerçeklik uygulamaları aslında canlandırılmış QR kodlarıolarak da tanımlanabilir. Adobe-Flash ortamına taşınan AR teknolojisiyle geniş içerikli uygulamalar yapılmaya başlandı ve günümüzde web uygulamaları da bu teknolojiyi desteklemeye başladı. Uygulamaların gelişmesiyle yazılımlar, kişisel uygulama yazılımlarına dönüştü. Artırılmış gerçeklik sayesinde reklamda‘below the line’ dediğimiz çizgi altı çalışmalara videolar, 3 boyutlu nesneler, animasyonlar gibi içerikler ekleyebilir aynı zamanda birden fazla özellikle zenginleştirilmiş, etkileyici ve ilgi çekici içerikler ortaya çıkarabiliriz.
Artırılmış gerçeklik uygulamaları örnekleri;
• Reklam ve Pazarlama
• Oyun ve Eğlence
• Eğitim
• Tarih-Arkeoloji
• Mimarlık&İnşaat
• Turizm
• Sanat ve Müzeler
Kısaca teknolojinin her geçen gün daha değerli olduğu çağımızda, insanlara yeni bir gerçeklik algısı sunmak bir hayli heyecan ve merak verici. Artırılmış gerçeklik teknolojisi bize birçok alanda kolaylık sağlayacak ve dünyamızı Covid-19 sonrasında çok değiştirecek gibi gözüküyor.