Büyük İnisiye, sayıların babası“Pisagor”
M.Ö. 6ncı yy gerek Batı gerekse Doğu medeniyetlerinde çok büyük bir öneme sahip. Çok ilginçtir ki birden fazla büyük üstad o dönemde Batı’da ve Doğu’da dünyaya gelmiş ve bügüne dek etkileri olan eserler bırakmış. Bunlardan birisi de Pisagor’du.
M.Ö. 570-495 yılları arasında günümüzün turizm merkezlerinden birisi olan Kuşadası’nın karşısındaki Samos (Sisam) adasında yaşamış olan büyük inisiye Pisagor…
Samoslu yüzük yapımcısı Mnesarkhos’un oğlu Pisagor…
Felsefenin kurucusu kabul edilen, Miletli Thales’in öğrencisi olan Pisagor…
22 yıl Mısır’daki Osiris mabetlerinde ve sonra 12 yıl Kalde mabedlerinde inisiye olup toplam 34 yıllık bir ezoterik öğretiyle yoğrulan Pisagor…
34 yılın ardından İtalya’nın güneyinde Kroton kasabasında kendi okulunu kuran Pisagor…
Hakikatın nurunun dünyadaki tüm öğretilerde dağınık olarak bulunduğunu ve bu nurun ezoterik öğretiyle anlanabileceğine inanan ve kendi ezoterik öğretisini Kroton Okulu’nda aktaran Pisagor…
Batı ve Doğu felsefelerini kendi gününün imkan ve sınırları içinde Helenistik Dönemden bile önce sentezleyip aktaran Pisagor…
Okulunun yakılarak yıkılması ve kendi ölümünden 2000 yıl sonra bile Orta Doğu’dan miras alınan bilgilerle Avrupa’da yeşeren Rönesans’ın Kroton Okulu’nun attığı ezoterik temeller üstüne kurulmasına bilmeden de sebep olan Pisagor…
Sayıların babası, matematiği evrenin dili olarak gören Pisagor…
Kutsal sayılar ile evreni ve varlığı açıklayan Pisagor…
Meşhur Pisagor Teoremi’ni, sayıların karesini bulan Pisagor…
Felsefe “philo-sophos” kelimesini ilk ortaya atan bilge Pisagor…
Orta Çağ’ın o karanlık döneminden 2000 sene önce dünyanın yuvarlak olduğunu söyleyen, gezegenler ve gezegenlerin bir merkez etrafında döndüklerini anlatan ve gezegenlerin haraket ederken ses çıkardıklarını söyleyen Pisagor…
Orfe’nin de etkisiyle müzik ile matematiği bağdaştıran atan Pisagor…
Platon’nun “Devlet” adlı eserinde anlattığı bilgelerin yönetimi modelini ortaya atan ve bunu dünyada ilk ve son defa uygulayabilen kişi olan Pisagor…
Evet aziz dostlarım…
Pisagor’u daha fazla anlamak için okumanızı ve araştırmanızı tavsiye ederim. Zira bu yazıda amacım sadece merak uyandırmak ve bir kaşı açmak…
Maalesef pek azımız Pisagor gibi kendi çağının çok ötesinde olan bu büyük insandan haberdarızdır. Hem de Ege’deki komşu adada yaşamasına rağmen.
Taoizm’de Yin Yang ile anlatıldığı gibi her şeyin 2 yönü var ve zıtlıklar birbirini içinde barındırır. Ve hayat bu zıtlıkların döngüselliğinden ibaret. 2600 yıl önce bir adada doğan bir çocuk dünyayı değiştiren az sayıda insandan birisi olma şerefine erişmiş.
Yetenek dediğimiz şeyin ne zaman, nerede ortaya çıkacağını kim bilebilir ki?
Bazen bir adada, bazen de medeniyetin beşiği bir kentin içinde.
Bazen bir hükümdar olarak ortaya çıkar, bazen de fakir bir insan.
Bazen de Osmanlı İmparatorluğu’nun küllerinden bir anka kuşu gibi yeni, modern, güçlü bir Türkiye çıkarmayı başarabilen, imkansızı imkanlı kılan, Winston Churchill’in dediği gibi 500 yılda bir ortaya çıkabilecek Mustafa Kemal Atatürk olarak ortaya çıkar ve kendinden sonra binlerce yıl sürecek ışığı yayar.
Ama yetenekler her zaman ortaya çıkar. Ve hakikatin nurunu karanlıkların içine salar dört bir yanı ışıkla sarar.