felsefe taşı

Dijital Aydınlanma

Dijital Aydınlanma
Mart 09
07:57 2018

“Bardağın içindeki sıvıyı içtiğiniz anda sağlık sigortanız iptal edilecektir; devam etmek istediğinizden emin misiniz?”

Doğuya da bakılsa batıya da yol aynı yol. Sadece adı farklı: Kendini bil, kendini tanı, içine bak, her şey içimizde, iç sesini dinle, uzakta arama, bir ben vardır bende bende içeri vs. Pek çok bireyin yaşamı boyunca ya başlayamadığı ya da tatminkar bir mesafe katedemediği derin bir iç yolculuk.

Dijitalleşme acaba bu iç yolculuğa yeni bir bakış açısı getirebilir mi? Belki daha iddialı sorular sormalı: Dijital dönüşüm bireyin bu iç yolculuğunda her zamankinden çok daha fazla yol almasını sağlayabilir mi? Belki de tamamlamasını? Adeta dijital bir aydınlanma!

Peki içimizdeki o bir türlü bilemediğimiz, çözemediğimiz bir başka “biz”i dijitalleşme nasıl ortaya çıkaracak? Cevap belki de şu: İçimizden daha çok veriyi kazıp çıkararak. İster biyolojimizle ilgili olsun ister beynimizle. Anlık ruh hallerimiz nasıl? Neden öyle? Vücudumuzun bir parçası haline gelecek nano teknoloji ürünü dijital algılayıcılar içimizde kopan fırtınaları en ince detayına kadar tespit edebilir, onları “dışarıya” aktarabilir. Aktarılan o veriyi inceleyecek özel bir kişisel analiz yazılımı bize kendimizle ilgili adını koyamadığımız geribildirimi verebilir.

Buna rağmen hikayenin nasıl gelişeceği şüpheli. Diyelim ki bir kaç gözüpek mucit çıkıp bu işe yarayacak dijital teknolojileri icat etti. Kişi bu deneyimden geçmeyi isteyecek mi? İstedi diyelim. İçinden gelecek sesleri duydukça ne yapacak? “Dijital Aydınlanma” yazılımı az önce neden sinirlendiğini, şu kişiye karşı neden toleranslı davrandığını da ötekine aynı esnekliği göstermediğini, enginar yemekten neden hoşlanmadığını vs vs anlık olarak kulağına fısıldadıkça kişi acaba ne yapacak?

Kendisini en ince detayına kadar inceleyen, anlık olarak sürekli tanıyan, sürekli güncelleyen bir birey! Sürekli aydınlanan, sürekli bir yaşına daha giren bir birey! Peki birey buna ne kadar hazır? Şurası bir gerçek ki belli bir yaşa kadar böyle bir geribildirim mekanizması ile destekli yaşamamış, “yetişmemiş” bir kişi yaşamının kalan kısmında böyle bir şeyi istemeyebilir. Başlangıçta bunu reddetmez belki. Ancak karşısına günde elli tane düzeltmesi gereken defolu parçası çıktıkça bir noktadan sonra “Ben buyum!” tembelliğinin ardına sığınmayı tercih edebilir.

Anlık veri ile beslenen böyle bir dijital mekanizmayla büyüyen birey için pek bir seçenek yok. Bugün dünyada olan ve Harari’nin “verizm” dediği dönemi de görecek bireyler büyük bir olasılıkla sağlık sigortasını kaybetmemek için bu teknolojilerle etkileşim kurmayı kabul etmek zorunda kalacak. Felekten bir akşam çalıp, alkollü içki içmeye mi niyetlendin? “Bardağın içindeki sıvıyı içtiğiniz anda sağlık sigortanız iptal edilecektir; devam etmek istediğinizden emin misiniz?”

Aldığı ilk nefesten beri böyle bir imkanla yetişmiş kuşaklar ise kendini bilmemenin ne demek olduğunu bilemeyecekler ki bir şeyin eksikliğini hissetsinler. Ancak yazar, şair atalarının kendini arayışla ilgili eserlerini okuyacak kadar meraklı olanlar böyle bir eksiklik türünün de olabileceğini tespit edebilir, daha da ileri gidip kendini tam bilmeden yaşamanın nasıl olacağını deneyimlemek isteyebilirler. Dijital kısır-döngü!

2.482 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • İhtiyarlara Yer Yok!İhtiyarlara Yer Yok! İnternetin yararlı olduğunu da unutmamalı. Ondan sadece eğlence amacıyla istifade edenler için zor olsa da. Doğrusu internetin yararlı bir araç olduğunun giderek unutulması düşündürücü. […]
  • Alpha Centauri YolculuğuAlpha Centauri Yolculuğu Mars’a bir saatte, Plüton’a günler mertebesinde ulaşabilecek nano boyutlarda bir “uyducuk” yapılabilirse 20 yılda Alpha Centauri’ye ulaşabilirmiş. Ortam müsaitse, geriye 2600 yılı gelmeden […]
  • Sufle MühendisliğiSufle Mühendisliği Yapay zekayla ilişkiyi güçlendirmenin yolu daha çok veriden geçiyor! Yaratıcılığı ileri teknoloji ile buluşturan yeni bir beceri ufukta göründü: Sufle Mühendisliği (“prompt […]
  • Siyah Ayna Söyle BanaSiyah Ayna Söyle Bana Gerçekten ne istiyorsun? Bugün kendine dert olarak gördüğün ufak tefek şeyler topyekun ortadan kalktığında bak bakalım dünya ne kadar cennet, ne kadar cehennem? Dijital Kültür ve Yapay […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Kasım 2024
P S Ç P C C P
« Eyl    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arşivler