Doğanın Tadını Çıkarmak
DOĞANIN TADINI ÇIKARMAK, Doğada hissettiğimiz o HUŞU duygusu ___iltihap seviyelerini azaltmaya yardımcı olarak ___ HASTALIKLARA ENGEL OLUYOR.
Cornell Üniversitesi’nde yakın zamanda yapılan bir araştırma, doğadan alınan zevki iltihaplanma adı verilen belirli bir biyolojik durumla ilişkilendiriyor.
Araştırmanın sonuçları, kan dolaşımındaki üç farklı inflamatuar belirtecin azalan seviyeleri ile doğayla iyi etkileşimlerin sıklığının artması arasında bağımsız bir ilişki olduğunu gösteriyor.
Araştırmacılar uzun süre önce
olumlu duyguları, özellikle de doğanın, sanatın ve maneviyatın güzelliğine dokunduğumuzda hissettiğimiz huşu ile
bağışıklık sisteminin daha fazla çalışması için
sinyal veren proteinler olan proinflamatuar düşük sitokinlerin seviyeleri arasında bağlantı kurmuşlardı.
“Huşu, merak ve güzelliğin
daha sağlıklı sitokin seviyelerini teşvik etmesi,
bu duyguları deneyimlemek için yaptığımız şeylerin
(doğada yürüyüş, müzikte kendini kaybetme, sanatı izleme)
sağlık ve yaşam beklentisi üzerinde
doğrudan etkisi olduğunu gösteriyor”
diyor yine araştırmacı psikolog Dacher Keltner de….
Bulgular -Doğadaki- Olumlu duyguların
iyi sağlığın belirteçleriyle ilişkili olduğunu gösteriyor.
Notlar:
Doğa bağışıklık fonksiyonunu güçlendirir: Japonya’nın ‘orman banyosu’ uygulamasından (sadece ağaçların bulunduğu ortamda olmak) yapılan araştırmalar , yeşil alanlara maruz kalmanın doğal öldürücü hücre aktivitesini artırdığını ve anti-inflamatuar proteinlerin üretimini artırarak daha güçlü bir bağışıklığa yol açtığını göstermektedir. ***Açık havada vakit geçirmek aynı zamanda kemik sağlığımız için gerekli olan ve bağışıklık sistemimizi destekleyen güneş ışığından gelen D vitaminine de maruz kalmamızı sağlar.
“Bilinçdışı içeriklerle; arketiplerle ilişki kurmak,
Doğa ile diyalojik bir ilişkiye girmektir”/ “Dünyanın kendine ait bir ruhu, kendine ait bir güzelliği var” dediğinde Carl Jung , insanların dünyanın bir parçası olduğu ve insan ruhunda var olan Doğa ruhu ile iyileştirici bir ilişkiye girebileceği konusunda derin bir noktaya işaret ediyordu.
Bitkiler ve ağaçlar fitositler adı verilen hoş kokulu molekülleri havaya salarlar. Bu bileşikler orman kokularının çoğunu oluşturur. Çam ağaçlarının kokusu, nemli yaprakların derin kokusu, okaliptüsün mentollü tazeliği; bunların hepsi fitositlerden gelir.
Fitositleri solumak depresyonun hafifletilmesine ve ruh halinin iyileştirilmesine yardımcı olabilir . Sıçanlarda fitositler, antidepresanların arttırdığı beyin kimyasalının aynısı olan serotonin düzeylerini artırır .
Bir dahaki sefere doğada olduğunuzda hareketsiz durun, gözlerinizi kapatın ve birkaç derin nefes alın. Sinir sisteminizin sakinleştiğini hissedeceksiniz.