Duygularınızın Adını Koyun ve Bir Canavara Dönüşmesini Engelleyin
Duygularınızın tüm mantıklı düşüncelerinizi yoldan çıkaracak bir canavara dönüşmesini engelleyebilirsiniz. Nasıl mı?
Geçtiğimiz hafta sonu ekip yönetimi ve takım koçluğu eğitimine çıkmadan 10 dakika önce kendimi gergin hissettim ve tam anlamıyla dilim damağım kurudu. Muhtemel sebebi, katılımcıların bilindik bir firmanın üst düzey yöneticileri ile hatta içlerinden bazılarının ulusal medyada tanınan ve etkili konuşmalar yapan bireyler olması idi.
Kendi kendime şunu söyledim, “ Can, kendini gergin hissediyorsun.” ve sordum “Peki buna sebep olan ne?” Beş dakika sonra sahneye çıkmış son derece motive olmuş ve anın akışına kendimi katılımcılarla bırakmıştım. Peki, nasıl ?
Kendinizi nasıl hissettiğinizi sormanız bile olumsuz duyguları bastırabileceğiniz etkin yöntemlerden biri. İster bir ayrılık yüzünden kendinizi bunalımda hissedin, ister sizi hayal kırıklığına uğratan birine öfke duyun, ister 10 dakika sonra sahneye çıkacak olup kendinizi gergin hissedin, ister az sonra yöneticilerinizin karşısına çıkıp yeni bir sunum yapacak olmanın gerginliğini hissedin, isterseniz yeni ürününüzün tanıtımı için medya karşısına çıkacak olmanın heyecanını hissedin. Artık duygularınızı kontrol altına alıp, davranışlarınızı düzenleyebilirsiniz.
Tek yapmanız gereken, hissettiğiniz duygunun o anda adını koymak. Gergin olduğunuz anda bir dakika durun ve kendinize her nasıl hissediyorsanız söyleyin. “Panik olmuş gibi hissediyorum”, “Kendimi suçlu veya suçlanmış hissediyorum”, “Hayal kırıklığına uğramış hissediyorum” gibi…
Nasıl hissettiğiniz ve davrandığınız mantıksal ve duygusal zihin, yani üst ve alt beyin arasındaki mücadele sonunda belirlenir. Hissettiğiniz duyguları adlandırmanız asileşen veya mantık – duygu karmaşası yaşayan beyni sakinleştirmek için yapılan en etkin yöntemdir. Zihninizdeki karmaşayı ne kadar çok sorgularsanız kendinizi o kadar iyi hissedersiniz. Bu sayede ihtiyacınız olan kontrolü, duygularınızın elinden alıp mantığınıza verebilirsiniz. Sonrasında duygularınızı yeniden değerlendirin. Aradaki farkın davranışlarınıza yansımasını görüyor olacaksınız.