İnsanın Kavgası
İnsanlık tarihine baktığımda, İnsanın üç güçle sürekli bir kavga içinde olduğunu görüyorum!..
“İnsanın doğayla”,
“İnsanın kendisiyle”,
“İnsanın otoriteyle”
olan kavgası!..
1- Doğa ile verilen kavga bilim tarihini oluşturur.
Bu kavga sonucu, insanoğlu çok kazanımlar elde etmiş ve etmektedir. Örneklersek; Ateşin bulunuşundan tutun, tekerleğin yapımı, yazının bulunuşu, buhar gücü, aşılar, ilaçlar, aydınlanmak, uçmak, uzaya gitmek gibi!..
2- İnsanın kendisi ile olan kavgası da insanın mükemmellik tarihini oluşturur.
“İnsanoğlunun kendisiyle verdiği kavgada hedefinin; daha mükemmel, daha bilgili, daha sevgi dolu, daha hoş görülü, daha yücelmiş insan olabilmektir” demiştim!..
İşte, insanoğlu yüzyıllardır süren yaşamı içinde, bu tanıma uyan insana varabilmek için çaba harcamış ve bu yolda da büyük kazanımlar elde etmiş ve etmektedir.
Örneklersek;
Bugünün insanı İlkçağ insanı değildir, psikolojik olarak daha sağlam, daha zeki olmak gibi!..
3- İktidar gücünü elinde tutan insana karşı verilen kavga ise İnsan Hakları Tarihi’ni oluşturur.
Bu kavganın sonucu olarak da, insanoğlu çok kazanımlar elde etmiş ve etmektedir.
Örneklersek;
“Yaşama hakkı, eşitlik ilkesi, mülkiyet hakkı, bireyin güvenliği yani yargı kararı olmadan tutuklanamaması, savunma hakkı, mutluluğu arama hakkı, düşünme ve düşündüğünü söyleyebilme hakkı, örgütlenme hakkı, ücretsiz eğitim ve öğrenim hakkı, yıllık izin hakkı, çalışma saatlerinin sınırlandırılması, asgari ücret, sosyal güvence, ücretsiz sağlık hizmetlerinden faydalanma hakkı, temiz çevrede yaşama hakkı, aldanmadan mal satın alma hakkı” gibi!..
Yukarıda örnek olarak saydığım; “İnsan haklarının siyasî iktidar tarafından kabul edilmesi ve bireyin bu hakları kullanabilme özgürlüğünün kazanımı ve korunması ve olanaklarının bireye sağlanması” kolay olmamıştır.
Bugün, Çağdaş Bildirilerde ve Çağdaş Anayasa’larda yer alan “Temel Hak ve Özgürlükler” ile “Sosyal Hak ve Özgürlükler”, o metinlere gözyaşı dökülerek, işkence çekilerek, bireyin canı ve kanı pahasına yazdırılmıştır…