Işığın Yükselişi
Güneş, “Pagan Dönemi” dediğimiz İlk Çağ da insanoğlunun yaşamı için öyle önemliydi ki!.. Onun yakınlaşmasını insanlar hep kutlamışlardır. Kimi zaman festivallerle, kimi zaman tapınarak!..
İşte, 25 Aralık günü de “En uzun gecenin, kısalmağa başladığı ilk gündür”!..
Orta Asya da Türkler bu günü “Nantugan=Yeniden Doğan” adıyla kutlarlarmış!..
Eski Roma’da, bu günü; “Ele geçirilemez Güneşin Doğuşu Bayramı” adıyla kutlarmış!..
M.S. 350 Yılın da ise, Papa Julius; pagan döneminden beri kutlanan bu güne kutsallık vermek ister ve “İsa’nın doğduğu gün=Noel bayramı” ilan eder
Böylece, bir Pagan başka değişle Putperest kutlaması veya festivali diyeceğimiz kutlama daha Hıristiyan dinine uyarlanmış olur!.
Nasıl ki; Kuşların çiftleşmeye başladığı ay olan Şubat ayının 14’dün de, Putperest kabilelerin festival şeklinde kız/erkek gençlerini kura çekerek birleştirdikleri festivali engelleyemeyen Papalığın bu güne “Aziz Valantin= Sevgililer Günü” adını vererek kutsallık kazandırması gibi!..
Nasıl ki; “Güneş ışıklarının toprağa dik gelişinin kutlandığı Mart’ın son ve Nisan’ın ilk günlerindeki Pagan kutlamalarını da değiştiremeyen din adamlarının bu kutlamalara Nevruz Bayramı, Paskalya Bayramı, Hamursuz Bayramı adını vererek kutsallık kazandırması gibi!..