felsefe taşı

İskandinav Mitolojisi, Thor ve Odin

İskandinav Mitolojisi, Thor ve Odin
Ağustos 23
19:03 2014

Denir ki: “Hiç kimse ama hiç kimse, onun(Thor’un) büyük kahramanlıklarını aklında tutup ezbere söyleyecek kadar bilge değildir.”(İskandinav Mitolojisinden)

İskandinav mitolojisi, İskandinav insanlarının Hıristiyanlık öncesi dinleri, inanışları ve efsaneleridir. “İskandinav tanrıları iki grupta toplanır; Aesir ve Vanir tanrıları. Aesir’in en önemli tanrıları; Odin, Thor ve bazen de Tyr, Vanir’deki önemli tanrılar ise Njord, Frey ve Freya’dır.” Tanrıların bazıları şöyledir:

Odin: Aesir’in efendisi. Bilgelik ve savaş tanrısı. Eşi: frigg.
Thor: Gök gürültüsü ve savaş tanrısı. Eşi: sif.
Loki: Düzenbaz, yaramazlık, sorun ve ateş tanrısı. Eşi: sigyn
Frey: Erkeklik gücü tanrısı. Eşi: gerd
Tyr: Savaş ve savaşçı tanrısı.
Heimdall: Asgard’ın koruyucusu.
Balder: Aydınlık, barış, yeniden doğum ve adalet tanrısı. Eşi: nanna
Vili: Üç yaratılış tanrısından biri. Odin ve Ve’nin kardeşi.
Ve: Üç yaratılış tanrısından biri. Odin ve Vili’nin kardeşi.
Frigg: Evlilik ve annelik tanrıçası. Eşi: Odin
Sif: Thor’un karısı.
Hel: İskandinav mitolojisindeki yeraltı diyarı hel’in kraliçesi.

“Odin, İskandinav mitolojisinde en büyük tanrıdır. Odin, alfadır (all father). Herkesin babası, Tanrıların Tanrısıdır. Simgeleri mızrağı Gungnir, yüzüğü Draupnir ve sekiz ayaklı atı Sleipnir’dir. Kendine eşlik eden iki kurt mevcuttur(Freki ve Geri).” “Germen mitolojisinde bulunan Woden ve Wodanaz ile benzerlikler gösterir. Adı “tahrik”, “hiddet” ve “şiir” anlamına gelmektedir. Savaş ve bilgelik tanrısıdır. Ayrıca büyü, zafer ve av tanrısı olarak bilinir. Thor’un babasıdır. Güneş ve Kelt haçı ile sembolize edilir.”

“Tanrıların babası; ışıldayan şehir Asgard’dan yeryüzünü ve cenneti yönetir; kutsal bilgelik çeşmesinden(Mimir) içebilmek için bir gözünü feda etmiştir; habercileri Valkyrie’ler ölü savaşçıların ruhlarını Valhalla’ya taşırlar. Odin, savaşta ölen savaşçıların geldikleri yer olan Valhalla’yı yönetir. Tahtından dokuz diyarda olan tüm olayları gözler, yeryüzüne ve gökyüzüne hâkimdir. İngilizcedeki çarşamba günü “Wednesday”, Woden’s day (Odin’in günü) isminden gelir. Kuzey mitolojisinin Zeus’u denilebilecek tanrıdır.”

“Odin tüm öncü kahramanlar gibi sıradan insanların algılayamadığı görevler uğruna tek başına seyahat eder. Geçmişte olanları ve gelecekte olanları bildiği söylenir. Tüm insanların kaderi ona bağlıdır, yaşayan en bilge canlıdır.”

İskandinavya Mitolojisi’nde tüm tanrıların en kudretlisi, zaferin ve bilgeliğin tanrısı Odin’in en büyük oğlu şimşeğin tanrısı Thor’dur. “Thor(Donnar) İskandinav mitolojisinde en güçlü tanrıdır. İki sihirli nesneye sahiptir. Bu nesnelerden biri Mjöllnir’dir. Mjöllnir, adının anlamı “parçalayıcı” olan kocaman bir çekiçtir. Fırtınaları çekici ile kontrol eder, yağmurları onunla yağdırır. Çekici ile evlilikleri ve nesneleri de kutsayabilir. Onun güçlü olmasını sağlayan bir diğer sihirli nesne de altın bir kemerdir. Bu kemeri takar takmaz gücü katlanır. Thor’un iki tane de keçisi vardır. Bu keçilerin çektiği arabası yerde de gökte de gidebilir. Thor, Odin ve Frigga’nın oğludur. Odin’den sonra gelen en önemli tanrı olarak kabul edilir. “Altın saçlı tanrıça” Sif ile evlidir.”

İngilizcede ki Perşembe kelimesinin kökeni, “Thor’s day”(Thor’un günün)den gelmektedir. “Thor’un simgesi şimşektir. O kutsal savaş tanrısıdır. Hemen hemen bütün hikâyelerinde devlere karşı savaşır. Thor aynı zamanda “Atl” veya “Donar” olarak da bilinir. Şimşek tanrısının günü İngilizcede “Thursday”, Almanca da “Donnersdag”’dır. Thor, iki keçi tarafından çekilen arabasıyla orta-dünya’yı gezerdi.”

“Loki ise kötülük tanrısıdır. Diğer Aesir tanrılarına oyun oynayarak eğlenir. Kör tanrı Hodr’i kandırarak Odin’in oğlu Balder’in öldürülmesini sağlamıştır. Şekil değiştirme yeteneğine sahiptir. İskandinav tanrıları arasında en kurnaz, en düzenbaz, tanrı Loki’dir.” “Loki’nin yaptığı en büyük kötülük, Odin’in oğlu, çok sevilen genç “gün ışığı tanrısı” (akıl, sevgi ve bilginin tanrısı) Balder’in ölümüne neden olmasıdır. Annesi Frigg, tüm yaratıklardan ona zarar vermemeleri için söz almış, ama ökseotunu gözden kaçırmıştır. Loki sonradan ökseotundan bir ok yapar ve bu Balder’in ölümüne neden olur. (Her türlü anlaşmazlıkta bütün tanrılar Balder’in adaletine güvendiklerinden ona gelirlerdi).”

Tolkien’in “Orta Dünya” (Middle Earth) adı, İskandinav mitolojisindeki dokuz dünyadan insanlara ait olan Midgard’dan esinlenilerek yaratılmıştır. “Odinizm kadim İskandinav panteonun yüce yıldırım tanrısı Thor tapıncını yerleştirmiştir. Odin gizemlerini yöneten on iki Drottar (Zodyak burçlarını simgeler) Odin’in on iki kutsal söylenemez ismini kişileştirmektedir. Onlar sanatların ve bilimlerin koruyucularıdır. Mitoloji bir gizem okulunun hemen her zaman hem ritüeli hem de sembolizmidir. Balder İskandinav Hz. İsa sembolüdür. Odin’in sevgili oğludur. 12 tanrıdan sadece Loki onu sevmemiştir. O, Yehuda gibi kötülüğün kişileşmesidir.”

“Odin gizemleri, yerin altında mağara ve dehlizlerde bulunan ve gizemlerin dokuz âlemini temsilen sayısı dokuz olan odalarda irşat edilirdi. Kabul edilmek istenen inisiye adayına Balder’i ölümden diriltme görevi verdirilirdi. Aday fark etmeden Balder rolünü oynardı. Sembolik yolculuklardan sonra Aesir yani bilgelik evini temsil eden bir odada neofit keskin kılıcın altında gizlilik ve saflık yemini ederdi. Nihayet bilgeliğin kişiselleştirilmesi olan Odin gizemlerinin perdesini açmaya hak kazanırdı. Yeni doğan olarak selamlanır, ona ölümün kapılarından geçmeden öldüğü ve yeniden dirildiği anlatılırdı. Odin sembolik ismi ile büyüyen bilgelik ağacı sembolizması da görülmektedir.”

“Mitolojinin resim dilinde kadın, bilinebilenin bütününü temsil eder. Kahraman bilmeye gelen kişidir… Onu, olduğu gibi, gereksiz karmaşa ile değil de, gereksindiği nezaket ve güvenle görebilen kahraman, potansiyel olarak onun yarattığı dünyanın kralı, tanrısıdır.” Joseph Campbell

Kaynakça:
http://www.duman6.net/kuzey-mitolojisi
Tüm çağların gizli öğretileri, Manly P. Hall
http://www.turkcebilgi.com/thor/ansiklopedizey Mitoloji
http://mitoloji.info/mitoloji-sozlugu/iskandinav-mitolojisi.nedir
Büyük Larusse
http://platoni.blogcu.com/iskandinav-tanrilari-thor-odin-ve-heykelleri-resimleri/2471137
http://tr.wikipedia.org/wiki/İskandinav_mitolojisi

17.918 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • Sabite Tur GülermanSabite Tur Gülerman Akşam bir toplantıdayım. Sıra bana doğru geliyor, lakin ben başka yere doğru bir kayma halindeyim. Heyelan var yani ... Nereden geldi, nasıl geldi bilinmez, "Sabite Tur Gülerman" […]
  • HygieaHygiea Asklepios’un çoğu tanrı ve tanrıça olan geniş bir ailesi vardır. • Oğulları: o Telesphorus (nekahet devri tanrısı), o Makhaon (cerrahların tanrısı), o Podaleiros (görünmeyen […]
  • Süleyman Mabedini Yıkan Titus’un SonuSüleyman Mabedini Yıkan Titus’un Sonu Barış şehrini fethettikten sonra, Kral Titus, Süleyman Mabedinde Kutsalların Kutsalına girdi, perdeyi yırttı. ve Allah ile ilgili olarak ileri geri konuşmaya başladı. Müminlerin Allahını […]
  • Nysa ve TrallesNysa ve Tralles Bugün atalarımın kurduğu Nysa ve Tralles şehirlerini ziyaret ettim. Muhteşem iki antik şehir, muhteşem iki ata şehri. Yunanlıların elinde olsa en az 20 euroda girebileceğimiz ve oraya […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Aralık 2024
P S Ç P C C P
« Kas    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Arşivler