felsefe taşı

İzcilerin mabedi; ÇAMKORU TABİAT PARKI

İzcilerin mabedi; ÇAMKORU TABİAT PARKI
Mart 08
13:03 2014

Fotoğrafçı dostlarım sıkı durun ve sabah kuş sesleri ile kalktığınızda gölete su içmeye gelmiş geyikleri görmeye ve görüntülemeye hazır olun… Ayrıca erken kalkıp Tabiat Parkının zirvesinde bir yangın kulesine yürüyüş yapın. Deklanşöre her bastığınızda orada olmanın keyfini bir kez daha çıkarın.

İpleri beline, çantaları eline, liderlerimiz bizleri yolladı, Çamkoru Kamp yerine….

Sevgili dostlar, Bu hafta sonu size benim gibi bir çok izciye ve gezgine sayısız kez ev sahipliği yapmış, adeta Ankaralı İzcilerinin mabedi olmuş, ilk defa 1974 de geldiğim Çamkoru’dan sesleniyorum.

215 hektar büyüklüğünde olan Çamkoru 04.04.2008 tarihinde Türkiye’ nin 23. Tabiat Parkı olarak ilan edildi.

Ankara İli Çamlıdere İlçesi sınırları içerisinde Ankara’ya 110 km. Çamlıdere ilçesine 15 km. ve Kızılcahamam ilçesine 38 km. mesafede geniş bir sahayı kapsamaktadır. Sahanın bir kısmı hazineye ait devlet mülkiyetinde orman arazisidir.

Eski Ankara-Bolu devlet karayolu güzergahında bulunmaktadır. Ayrıca Tem’den Çamlıdere’den çıkarsanız, ilkönce Çamlıdere sonrasında Çamkoru’ya varırsınız. Çamkoru Ankara’ya 110 km. uzaklıktadır.

Çamkoru doğal sarıçam ve karaçam ağaç türleri ile kaplıdır. Diğer bölümü orman içi açıklık ve Hacettepe Göleti olarak da bilinen Çamkoru Göletinden oluşmaktadır. Saha odunsu türlerin yanı sıra otsu bitki türleri açısından da oldukça zengin yapıya sahiptir. Onlarca çeşit doğal mantara, halen yaban hayatta memeli türlerinden kurt, çakal, tilki, tavşan ve yaban domuzu, yırtıcı ve ötücü kuş türleri ile Çamkoru Göleti içerisinde değişik türde balıklara ev sahipliği yapmaktadır.

Büyükşehir Belediyesi gölet ve çevresinde piknik yapılmasına ve ava izin vermemekte. Güvenlik görevlileri tarafından güvenliği sağlanıyor. Böylelikle tabiatın kirlenmesininde önüne kısmen geçiyorlar. Dilerim ki Ankara Büyükşehir Belediyesi bu göletin etrafında yapmayı düşündüğü sosyal ve dinlenme tesisleri ile sayfiye evleri projesinden vazgeçer, bu tabiat harikasını gerçek sahipleriyle baş başa bırakılar.

Her mevsiminde ayrı güzelliklerine şahit olacağınız Çamkoru Tabiat Parkının içerisinde günü birlik yürüyüşler, piknik yapmak mümkün olduğu gibi ayrıca çadır ve karavanla konaklamakta mümkündür. Tabiat parkının içerisinde bulunan 6 odası bulunan butik kır evi bulunuyor. Bu şirin tesiste yemek ihtiyacınızı karşılayabileceğiniz gibi size çadır, uyku tulumu, yürüyüş ve bisiklet güzergahlarında rehberlik desteği de veriyorlar. Doğa sever ve gezginlere olduğu kadar, okulların izci gruplarına ve kulüplerine ve şirketlerin iç hizmet eğitim gezilerine de hitap ediyorlar.

Fotoğrafçı dostlarım sıkı durun ve sabah kuş sesleri ile kalktığınızda gölete su içmeye gelmiş geyikleri görmeye ve görüntülemeye hazır olun… Ayrıca erken kalkıp Tabiat Parkının zirvesinde bir yangın kulesine yürüyüş yapın. Deklanşöre her bastığınızda orada olmanın keyfini bir kez daha çıkarın.

Çamkoru içlerinde Kızılay Gençlik Kampı ve biz eski izcilerin İnönü’nün Köşkü olarak bildiğimiz MEB İzcilik Tesisi bulunuyor. Burası Atatürk’ün vasiyeti üzerine o yokluk yıllarında İsmet İnönü tarafından izci eğitimi için yaptırılmış. Cumhuriyet’in ilk yıllarında inşa edilen bu binaya baktığınızda ihtişamını bu tesisin önüne gelince anlayacaksınız. Anlaşılan o yıllarda izcilik daha emin ellerdeymiş. Yine Çamkoru’da bulunan meşhur şömineli çardağın hemen güney yönünde bulunan ve Atamızın vasiyeti üzerine ağaçlandırılması istenen, üzerinde tek bir ağaç bile bulunmayan Kel Tepe’ de hala ağaç olmaması beni hep düşündürür…

Bu hafta sonu öncesinde planlamamış olmama rağmen çok sayıda izci dostumu bu mabette görme sansına sahip oldum.

Neden olmasın? Çamkoru’nun bilindik koordinatlarına belki sizlerle beraber gider ya da orada karşılaşabiliriz…

Gezmek flört gibi, kalıp buraları sevebilirim. Ama gitmem gerek. Yaşanacak, görülecek çok yer var…

5.625 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • Göz RaporuGöz Raporu İlkokula yaklaşmış olmanın verdiği heyecanı ile dolu olduğum zamanlar... 2-3 yaşlarındaki Tuba ile gündüzleri Anneannemde kalıyoruz. Sabah erkenden annem veya babam bizi anneanneme […]
  • Tophaneli AnısınaTophaneli Anısına Onu ilk; on yıl önce, okuldan dönen kızımın kucağında gördüm. Soğuk ve yağmurlu bir Aralık ayı akşamı; sırılsıklam, çamura bulanmış hâlde... o kadar küçüktü ki; ne olduğunu anlayamamıştım. […]
  • Tyana’nın 4 Güçlü KadınıTyana’nın 4 Güçlü Kadını Tyana, bugünkü adıyla Kemerhisar, Niğde’nin 24 km güneyinde, Bor ilçesine bağlı bir beldedir. Tarihi binlerce yıl öncesine dayanır. Tarih sahnesinde ilk olarak M.Ö1680 yılında çıkar. […]
  • 23 Nisan23 Nisan “Türk İnkılâp Tarihi’nin en büyük meselesi *çocuk mesele*sidir. Çocuk meselesini hallettiğimiz gün Türk tarihine ebediyet verdiğimiz gün olacaktır " Yunus Nadi 'nin bu sözlerine katılmamak […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Kasım 2024
P S Ç P C C P
« Eyl    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arşivler