Nezihe Muhiddin
1889 İstanbul doğumlu düşünür, yazar, kadın hakları savunucusu ve eylemci Nezihe Muhiddin savcı bir babanın kızı olarak eğitimli bir ailede yetişmiş, arapça, farsça, almanca ve fransızca öğrenmiştir. 1909 yılında Kız İdadi Mektebinde fen dersleri verirken, aynı okulda müdire olan Şukufe Nihal ve öğretmenlik yapan Halide Edip ve Nakiye hanımla tanışma şansını bulmuştur. Daha sonra İttihat ve Terakki Kız Sanayi Mketebi, Selçuk Hatun Sultanisi ve İzmir hilal Sultanisinde müdürelik görevşerinde bulunmuştur.
Savaş döneminde görevli olduğu okulu dikimhane haline getirmiştir. Öğrencileriyle birlikte yaralı askerlere hastabakıcılık yapmıştır.
İlk romanı Şebab_ı Tebah 1911 de yayınlanmıştır. 20 roman,300 öykü, piyes, operet ve senaryolar yazmış, ayrıca Sabah ve İkdam gazetelerinde makaleleri yayınlanmıştır. Goethe ve Edgar Allen Poe çevirileri de yapmıştır. 1913 yılında Türk Hanımları Esirgeme Cemiyeti ve Donanma Cemiyetinin kurluşlarına katkıda bulunmuştur. İstanbulun işagali sonrasında Milli Kongre delegeleri arasında yer almıştır.
Türkiye’de ilk siyasal parti olan Kadınlar Halk Fırkasının da kurucusudur.Fakat hükümet parti programındaki talepleri “aşırı” bulduğundan partiye izin vermeyince, talepleri daraltarak Türk Kadınlar Birliği’ni kuran Neziha Muhiddin mücadelesine devam etmiştir.
Cumhuriyet’in kadınların özgürlükleri için en uygun yönetim biçimi olduğunu daha cumhuriyet ilan edilmeden önce gören yazar, kadınlara oy hakkı ve siyasal haklar talebi için mücadele etmiştir. Kadınlar milletvekili ve asker olmasını savunmuştur.
Türk Kadınlar Birliği seçimlerde Nezihe Muhiddin’i aday gösterince, Cumhuriyet gazetesi tarafından alay konusu olmuş, bu ve benzeri hayalkırıklıkları sebebiyle Nezihe Muhiddin derneği kapatarak hayata küsmüş, 1958’de İstanbul’da bir akıl hastanesinde yapayalnız vefat etmiştir. Neyse ki, ölmeden önce kadınlara Atatürk sayesinde tanınan hakları görebilmiştir.