Okumalarım
Son okuduklarım,
Peter N.Stearns ” Dünya tarihinde sanayi devrimi” ( 382 sayfa )
Kitabı bitirdim ama çok zorlandım . Konu tam bir ders kitabı niteliğiyle anlatılıyor. Hani bazen çevrenizde çok bilgili ama bu bilgisini monoton anlatımıyla yok eden insanlar vardır ya kitaptan hisettiğim o oldu.
Gerçekten hemen hemen her konuya değinmiş, Avrupa ,Çin, Afrika hatta Türkiye.. Tarımdan , mesai saatlerinin gelişimine kadar okuyorsunuz monoton bir şekilde.
Sanayi devrimi,daha ilk başından beri küresel bir süreçti. Küresel ekonomik ilişkilerde meydana gelen değişimlerden kaynaklandı,sonra bu ilişkilerden bağımsız olarak yeniden tanımlandı,bunu yapmaya devam ediyor,edecek…
İşin ilginç yönü tüm bu gelişmeler 200 yıllık bir süreçte yaşanıyor ve devam ediyor süreç. 50 yıl önce yaşanan gelişme şimdi tuhaf kalıyor,ki artık değişim çok çok daha hızlı.
Terry Eagleton ” İyimser olmayan umut ” ( 184 sayfa )
Çok dolu bir kitap. 4 bölüm halinde yazılmış.
İyimserliğin banalliği
Umut nedir?
Umudun filozofu
Umuda karşı umut
Bu bölümlerde İncil’den Shakespeare’e ,Bloch’dan Kierkegaard’a Ludwig Wittgenstein’dan Kaptan Ahab’a Bill Clinton ‘dan Kant’a yani kısaca inanılmaz bir çalışma var. Bazen kitaplar,bazen sözler o kadar not tutulmuş ve okunmuş ki ..
Yazarın başka kitaplarından da aynı keyfi aldım. Bu kitabı neden yazdığını şöyle ifade etmiş.
Bir yanda hayat felsefesi ye,iç,eğlen yarın öleceğiz nasılsa cümlesiyle özetlenebilecek olanlar var,bir yandan da kendime çok daha yakın hisettiğim yarın öleceğiz diyenler.İnsanı dertlere salan bu eğilimlere rağmen bu konu üzerine yazmayı seçmemin bir nedeni ,umudun,Raymond Williams ‘ın deyişiyle geleceğin kaybının hissedildiği bir çağda merak uyandırıcı biçimde ihmal edilmiş bir kavram olması…..
Kitaptan alıntılar,
– “Saçını daima ortadan ayır” veya ” İrlanda cinsi bir av köpeği gördüğünde mutlaka hürmetle şapka çıkar” önermelerinin rasyonel ağırlığı neyse “hayata hep iyi yanından bak “düsturununki de ancak o kadardır.
– Gerçek şu ki siz dünyayı kendi tarzınızda, ben de kendi tarzımda görürüm ve bu iki bakış açısının birbiriyle tartışmaya girebileceği tarafsız bir zemin yoktur.Zaten böyle bir zemin olsaydı bile söz konusu bakış açıları tarafından farklı yorumlanacağı için hiçbir surette tarafsız olamazdı
– Umutsuzluk ise , aksine, radikal bir tutum olabilir.İçinde bulunduğumuz durumu dönüştürmenin gerekliliğini ancak ona eleştirel bir gözle bakarsanız fark edersiniz.
– Yani umudumuzdaki bir noksanlık şahsi ve politik sağlığınız açısından kötüdür. Şu anda Kaliforniya ‘da umudu hap formunda üretebilmek için çalışan bilimcilerde vardır muhtemelen.Amerikalı filozof William James bu şeker gibi iyimser bakış açısından huzursuz olur “Son sözü tatlılık mı söylüyor yani ?” diye sorar James.”Yani evrende her şey ‘evet’lerden mi ibaret? Hayatın özünde ‘hayır’gerçeği yok mu ?
Euripides “Medea” ( 54 sayfa)
Euripides’in yazdığı tahmin edilen 100’e yakın eserinden bize ulaşanlardan birisi Medea.
Medea bir Tanrıça olarak yer alıyor,hepside kendisine düşmanca duygular besleyen erkeklerle yaşadığı sert diyaloglar var.
Dinlendirici bir öğleden sonra kitabı oldu.
Okumak sağlıklıdır…