Piazza di Trevi – Aşk Çeşmesi
O kadar etkileyici bir meydan düşünün ki, Roma İmparatorluk tarihi boyunca gladyatörlerin dövüştüğü ve Roma imparatoru Vespian tarafından İ.Ö. 70 – 82 yılları arasında inşa ettirdiği ve döneminin en görkemli yapıları arasında sayılan Coliseum’ u bile gölgesinde bırakabilsin. Sizlere Piazza di Trevi’ den bahsediyorum. Dört mevsim ve günde 24 saat tıklım tıklım olan, Avrupa’ daki emsallerinden küçük, bir o kadar da etkileyici olan meydan. Bu meydanı meydan yapan Fontana di Trevi dir. Yani bizlerin bildiği ismiyle Aşk Çeşmesi. Trevi ailesi 1732 de Papanın arzusu üzerine binalarının meydana bakan bu cephesine çeşmenin yapımına izin vermiş. Çeşmenin yapımına mimar Nicola Salvi başlamışsa da 1757′de mimarın ölümü üzerine G. Panni tarafından 1762′de tamamlanabilmiş. Tarihe Salvi’ nin çeşmesi olarak geçmiş. Denizatlarının çektiği arabanın üstünde mitolojik kahramanlar, belden aşağısı balık şeklinde olan bir deniz tanrısı motifleri dikkat çekiyor. Mitolojik konularda birçok heykelin süslediği bu çeşme aynı zamanda buraya gelen turistlerin Roma’ya yeniden gelebilmek için sırtını çeşmeye dönüp sağ elinle sol omzunun üstünden çeşmeye para atarken…
O kadar etkileyici bir meydan düşünün ki, Roma İmparatorluk tarihi boyunca gladyatörlerin dövüştüğü ve Roma imparatoru Vespian tarafından İ.Ö. 70 – 82 yılları arasında inşa ettirdiği ve döneminin en görkemli yapıları arasında sayılan Coliseum’ u bile gölgesinde bırakabilsin.
Sizlere Piazza di Trevi’ den bahsediyorum. Dört mevsim ve günde 24 saat tıklım tıklım olan, Avrupa’ daki emsallerinden küçük, bir o kadar da etkileyici olan meydan.
Bu meydanı meydan yapan Fontana di Trevi dir. Yani bizlerin bildiği ismiyle Aşk Çeşmesi. Trevi ailesi 1732 de Papanın arzusu üzerine binalarının meydana bakan bu cephesine çeşmenin yapımına izin vermiş. Çeşmenin yapımına mimar Nicola Salvi başlamışsa da 1757′de mimarın ölümü üzerine G. Panni tarafından 1762′de tamamlanabilmiş. Tarihe Salvi’ nin çeşmesi olarak geçmiş. Denizatlarının çektiği arabanın üstünde mitolojik kahramanlar, belden aşağısı balık şeklinde olan bir deniz tanrısı motifleri dikkat çekiyor. Mitolojik konularda birçok heykelin süslediği bu çeşme aynı zamanda buraya gelen turistlerin Roma’ya yeniden gelebilmek için sırtını çeşmeye dönüp sağ elinle sol omzunun üstünden çeşmeye para atarken dilekte bulundukları bir yer halini almış. Bizlerin buraya aşk çeşmesi adını vermelerinin sebebi zannediyorum ki Roma’ da yaşanan büyük aşklar olsa gerek.
Benim ilk kez ziyaret ettiğim 2007 senesinde bir eylemci tarafından havuza dökülen bir boya suyun renginin kırmızıya dönüşmesine yol açtı. Eylemci olay sonrasında ortalıktan hemen kayboldu. Trevi Çeşmesi, eylem sonrasında yaklaşık iki saat boyunca turistlerin ziyaretine kapatıldı.
Roma şehrinde yaşanan yozlaşmış hayatı konu alan, Vatikan tarafından “İsmi Tatlı Hayat yerine İğrenç Hayat olarak değiştirilerek, gösterimi engellenen Federico Fellini’nin 1950 de çevirdiği başyapıtı La Dolce Vita filmi bu çeşmeyle bağdaştırılmıştır.
Havuz başında Anita Ekberg’e Marcello Mastorianni Sen benim için her şeysin Sylvia. Her şeyim olduğunu biliyor muydun? Öyle gözümde yücesin ki dünyanın yaratılışından beri var olan benim için yegane kadınsın der.
Rotanız hani yöne olursa olsun, içinde yaşanmışlıkların olduğunu yüreğinizle fark edebilmenizi dileyerek Piazza di Trevi’ den hepinize sonsuz sevgilerimi sunuyorum.
Gezmek flört gibi, kalıp buraları sevebilirim. Ama gitmem gerek. Yaşanacak, görülecek çok yerler var.