Poşet
Hepimizin bir şekilde kullandığı bir üründür poşet.Kimi zaman adı kese kağıdı,kim zaman file,kimi zaman torba da olsa poşettir sonunda .Satın aldıklarımızı taşırız, bazen bir parça koyarız, bazen de içindekiler sığsın diye zorlarız.İşte böyle zorladığımız anlarda poşetin içindeki eşyalar önce biraz daha yer açar kendilerine sonra…Sonrası malum genelde ya poşet kopar, ya patlar,yırtılır. İçindekiler etrafa dağılmaya başlar.Diyelim ki portakallar fırladı sokağa kimini yakalarsınız kimini başkaları tutar size verir .Tam sevinirken bakarsınız ki yumurtalar yerde ve onlar için yapabileceğiniz bir şey yok artık.
Poşet adı üzerinde poşet olduğundan şunlara itiraz edemez.
– Bir el tarafından oradan oraya taşınmak ,sürüklenmek.
– Doldum daha fazla koymayın.
– İşi bitince bir kenara koyulmak,eğer yırtığı varsa çöpe atılmak
Bir an kendimizi poşet yerine koyalım.İnsan düşünme yeteneği olan, itiraz edebilen ,bireysel bir canlıdır.Bizler;
– Bir el tarafından oradan oraya sürüklenmek ister miyiz? isteyenler zaten poşet olma yolunda ilerleyen sürünün peşine takılmıştır.
– Diyelim ki,sürünün peşine takılan poşet olma yolunda ilerleyenlerdensiniz. Daha fazla yükü ne kadar süre taşıyabilir siniz?
– Sonunda beklenen oldu patladınız,içinizdekiler etrafa saçıldı.Çevrenizdekilerin yardımıyla bazı şeyler toplandı.Arkadaş ,aile ,dost ne kadar toplasa da,yardım etse de kırılan kırıldı.
– Bu arada yırtıldınız,patladınız muhtemelen yeriniz çöp.Patlak poşet çöplüğüne iyi yolculuklar.
Neyse dikkat ederseniz poşetin içindeki malzemelerin iyi veya kötü malzeme olması konusuna hiç girmedim.Çünkü bu çok önemli değil.Taşıma kapasitenizin üzerinde tüm iyilikte , tüm kötülükte o patlamaya neden olacaktır.
Hayat bir dengedir. Yükler iyi veya kötü dengede değilse bir zaman sonra bir taraf ağır basacak ve patlama ,yıpranma kaçınılmaz olacaktır.
Kendin olabilme savaşı ver.En değerli savaştır kişinin kendi ile yapacağı savaş.Kişiliğin yontulur ve bunun yaşı yoktur.
Poşet olma ,Kendin ol.
” İnsan dünyanın en geç olgunlaşan meyvesidir ” demiş Peyami Safa.Evet bu meyveyi taşımak da insanın kendisine düşüyor .
Kendini tanımaya başladığında taşıyacağın yük miktarını bileceksin ve muhtemelen bir yükü bırakmadan diğerini taşımayacaksın.