felsefe taşı

Sağlıklı Beyin Varlıklı Beyindir

Sağlıklı Beyin Varlıklı Beyindir
Kasım 09
11:27 2017

Son kitabım “Seksever” i Maya Angelou’ nun “Yaratıcılığı tüketemezsiniz. Kullandıkça çoğalır. Ne yazık ki, çoğu zaman beslenecek yerde boğazlanır. Oysa yeni düşünme, algılama ve sorgulama biçimlerinin yüreklendirildiği bir ortam olmalı.” Sözüyle noktalamıştım…

Günümüzde çok yaygın olan stres her şeyi takip etmekte.Amerika’nın en önemli eğitim araştırmaları şirketi Yankelovich Monitor’a görestres tüm kuşaklara büyük zararlar veren toplumsal bir canavar olarak tanımlanıyor. Yankelovich’in araştırmasına katılanların %81’i,stresten kurtulabilmeyi ‘Çığlık atmak’ olarak ifade ediyorlar. Stres bir denetimsizlikten doğuyor, yani baş edemediğiniz her şey, beyninizde olduğu kadar bedeninizin geri kalanında da strese neden olabiliyor. Akıllıca yazılmış bir kitap olan Brain Longgevity’de (Beynin Uzun Yaşımı)Dharma Singh Khalsa şöyle diyor; “Eğer güç bir durumu denetim altına alabilirsenizbu, beyninizin işine yarayacaktır. Denetimi yitirmek ise stresi şiddetli biçimde arttırır. Stresin önceden tahmin edilebilir olması ise insanın strese tepkisini büyük ölçüde azaltacaktır.’’
Beyniniz için stressiz bir ortam yaratmak, sağlıklı düşünebilmek açısından temeldir.
Stresi beyinden atmanın yolları;
1.Esenlik için dua edin. Dua etmek işe yarıyor. Ben sağlık, para ve mutluluk için dua ederim. Dua ederken Tanrı’yla konuşurum bir nevi meditasyon yani.. Duaların hastalıkları iyileştirmedeki gücü belgelenmiştir. Çoğu durumda dua, tedavinin önüne geçer. Düşünme bağlamındaysa, iyi fikirler için dua ederim. Tanrı’ya teşekkür ederim.
2.Önemli olanın önemini koruyun.. Başarıyı birlikte getirecek şeyleri(para, ün vb.) istemenin çoğunlukla anlamsız olduğunu bilmeniz, son derece doğaldır. Bugüne kadar, ardında hazine sandığı taşınan bir cenaze görmedim.
3.Beklentilerinizi azaltın. Bir şeyin dilediğiniz gibi sonuçlanmaması nedeniyle strese girmekte olduğunuzu duyumsadığınızda, sonuca ilişkin beklentilerinizi azaltın. Kazanamadığınız zamanlarda bile, kendinizi bir tatmin duygusu içinde bulacaksınız.
4.Bir program yapın. Beyin navigasyonusever. John Lennon, “Yaşam, siz başka planlar yaparken olup bitenlerdir.”Diyor. Ama bir program ya da eylem planı size bir denetim duygusu verir ki bu da stresi yarı yarıya azaltacaktır. Wordsworth’un dediği gibi: ‘‘Dümende olma cennettir, sürüklenip gitmekse cehennem.”
5.Hırslı olun. İş de, oyunlarda olduğu gibi sizden her şeyi talep eder. Yaşam deneyimi içinde kendinizi yitirdiğiniz zaman, denetimi ele geçirirsiniz ve çok mutlu olursunuz. Tanınmış Flow (Akış) kitabının da yazar olan MihalyCsikszentmihalyi, mutluluğu; ‘‘Tüm düşüncelerin, duyguların,duyguların ve eylemlerin aynı amaca odaklandığı sırada oluşan, en üst düzeydeki içsel uyum.” şeklinde tanımlıyor. Yaşanan süreç, ulaşılacak sonuçtan çok daha önemli bir konuma gelir, hatta öylesine mükemmelleşir ki, yapılan iş kendiliğinden gelişir ve otomatikleşir. Bu, tutkulu bir akışın getirdiği çok büyük bir mutluluk duygusudur.
6.Kendi benzersiz kimliğinize bürünün. İyi ki tek yaratıldınız. Henüz dünyanın sonu gelmiş değil ve size çok ihtiyacımız var. Kendi özgün kimliğinize bürünmek, beyninizin önemli ölçüde gelişmesini sağlayacaktır. Daha da önemlisi özgün kimliğinizle barışık olmanızdır. Kendinizi yaratmak, sizi gerçek mutluğa götürecektir.
7.Vücudunuzu çalıştırın. Ben haftada 2-3 kez çok ciddi tempoda yürürüm. Gerçi on dakikalık bir ip atlama, yarım saatlik bir koşuya eş değerdir. Yüreğinizin atışını hızlandırması yanı sıra kafanız içinde yararlıdır. Eğer mutluluğa uzanan yolu öğrenmek istiyorsanız, kendinize bir ip alın ve ip atlamaya başlayın. Unutmayın ki egzersiz beyni geliştirir, algılama gücünüzü arttırır. İp atlarken derin düşünmeler yapar; bedenimin, aklımın ve ruhumun bir bayrak yarışında birlikte koştuğunu düşlerim. On beş dakikalık bir atlayıştan sonra bedenim, o ışıltıyı beynime verir. Kırk beş dakikadan sonra, beynim onu ruhuma aktarır.
8.Zihninizi yavaşlatın. Daha önce de belirttiğim gibi, zihni yavaşlatmak yaratıcılığı arttırır. Dört beyin dalgası vardır. Alfa, beta, theta ve delta. Düş kurar ve düşlediklerinizi gözünüzde canlandırırken, alfa dalgaları harekete geçer. Theta dalgaları ise beynimizin uyku ile uyanıklık arasındaki durumunu yansıtır. İşte bu durumdayken üst düzey yaratıcılık hafızamızdan yararlanabiliriz.
Meditasyon çoğu kez, ilaç tedavisinden daha yararlı olabilir. Meditasyon yaparken, zihnin girdaplarını durdurursunuz. Bunun için beyniniz size teşekkür edecektir. Robert Louis’in dediği gibi, “Sessiz zihinler ne şaşırtabilir ne de korkutabilirler, fırtınaya tutulmuş bir saat gibi, kendilerine özgü bir tempoda, kendi talihlerine ya da talihsizliklerine doğru ilerlerler.”Bunun da ötesinde, derin düşünme sizden, soluk almanızın bilincine varmanızı ister. Bunu düşünürken, size inspire (esinlenmek) sözcüğünün “nefes almak” anlamını da taşıdığını anımsatmak istiyorum.
9.Bağlı kalın. Birleştiren şeyler iyileştirir, koparanlarsa acı çektirir. Gerekirse dedikodu yapın, ama ne pahasına olursa olsun yaşama bağlı kalın. Fizyolojik olarak, düşünmek zihninizde bağlantılar kurmaktan ibarettir. Yaşam da bundan farklı değildir.
Bağlandığımızda daha iyi düşünür, kendimizi daha iyi duyumsarız. Nefret ettiğimiz kişiler, kira ödemeksizin kafanızın içinde yaşayıp dururlar. Birisini sevdiğiniz zaman ise kulaklarınızın arasında yer alan mülkün değeri yüksektir. Sevgi üzerine düşünmek, sağlıklı bir şeydir.
10.Sağlıklı bir zihin, mutlu bir zihindir. Kuramsal bir fizikçi Gordon Shaw, Mozart’ın müziği beyninizi “ısıtabilir’’ diyor. Ona göre karmaşık müzik, beyindeki karmaşık bir takım nöronların akışını kolaylaştırır. Washington Üniversitesi‘ndeki bilimadamları, metin editörlerinin klasik müzik dinlediklerinde %21,3 oranında daha verimli olduklarını gördüler. Bununda ötesinde California Üniversitesi ‘nden 36 öğrenci, Mozart’ın “İki piyano için Do Majör Sonat”ını on dakika süreyle dinledikten sonra yapılan IQ testlerinde 8 ile 10 puan daha fazla aldılar. Eğer evime ya da büroma gelecek olursanız çoğu zaman klasik müzik çaldığına tanık olacaksınız. Bu benim vites müziğim. Klasik müzik konusunda eğitim görmüş bir müzisyen ve besteci olan, müzik ve tedavi konusunda ses getiren kitaplar yazan Don Campbell, son makalelerinden birinde, derin düşünmeyapmak ve stresi azaltmak için Gregoryen şarkıları öneriyor. Schubert, Schumann, Tchaikovsky, Chopin veLiszt, şefkat duygularını arttırıyor. Heyecanınızı artırmak istiyorsanız; caz, blues, soul, kalipso ve reggae dinleyin. Canlanmak ve gerilimden kurtulmak için Kral’dan;yani Elvis’den iyisi yoktur.

Kaynak:JoeyReiman/İyi yaşamak için yaratıcı düşünmek.*

2.640 kez okundu
Paylaş

İlginizi Çekebilir

  • Avare ve Sahaf BezginliğiAvare ve Sahaf Bezginliği Bugünkü imkanlar Avare’nin zamanında olsaydı sanırım kendine ait bir web sitesi olur, ciroda herkesi sollardı. Sultanahmet’teki Avare’yi anımsayan var mıdır? Türk Edebiyat Vakfı […]
  • Domates!Domates! Geçenlerde Adana'da, tarımla ilgili çalışmalar yapan köklü bir araştırma enstitüsündeydim. Mühendis arkadaşlar dediler ki "hesap ettik, Türkiye'de domates yetiştiriciliğinde, sadece […]
  • İyi Yaşamakİyi Yaşamak Herkes iyi yaşamak ister. Ben de öyle sanırdım. Sonradan sezmeye başladım ki, iyi yaşamanın anlamı her bireye göre değişiyor. Örneğin benim için iyi yaşamak, zamanı olanaklara göre […]
  • 19 Mayıs19 Mayıs Bizim geçmişten beri hep duyduğumuz bir söylem vardır: Geleceğimiz gençlerimize emanet. Bizden önceki kuşak bunu söylerdi, şimdi de biz bunu söylemeye başladık. Herkesin umudu gençlerde de […]

Sosyal Medyada Takip Edin

Üye Olun

Yazarlar

Kategoriler

Takvim

Kasım 2024
P S Ç P C C P
« Eyl    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Arşivler