Son Okumalarım – 3
Nilüfer Öndin ” BAROK resim ve heykel sanatı” ( 442 sayfa )
Öncelikle kitabın adı ‘ Barok dönemi ressam ve heykeltıraşların hayatı ve eserleri’ olmalıydı ‘ ve Nilüfer Öndin derleyen adıyla yazılsa sanki daha iyi olabilir miydi?
Kitabın içeriğinde harika eserlerin fotoğrafları ve bu eserlerin ne anlatmak istediği derlenmiş yazılmış Yazarın bulabilirseniz Cumhuriyet’in Kültür Politikası ve Sanat 1923-1950 okuyun edinin. Bana çok kişi bu kitabı önerdi ama daha okumadım.
Bu tür kitapları seviyorsanız oldukça yararlı bilgiler var ama bu konuda kitaplığınızda olmazsa olmaz eser E. Gombrich’ in ‘ Sanatın Öyküsü’ kitabıdır.
Hayalperest yayınevinin sanatı öğretme, sevdirme , bilgilendirme adına çıkardığı kitaplar müthiş, emeği geçenlere teşekkür ederim. Sayelerinde tabloları, içindeki anlatıyı, sembolleri görüyor buradan başka başka tablolara,ressamlara doğru yol alıyoruz.
William Shakespeare ” Othello” ( 157 sayfa )
İkinci kitabımda Barok bir eser oldu. Barok anlayışta her güce karşı bir güç yer alır ve dengeyi,uyumu sağlar.
Oldukça keyifli bir okuma yaşadım. Okunması diğer Shakespeare yapıtlarına göre düz yazı gibi okuyabildiğim için kolaydı. Yalanın, dolanın iyiye karşı kötülüğünü anlatıyor. Çamur at izi kalsın…
Aşağıdaki bilgi gibi aktaramayacağım için aynen yazdım.
Kitabın başlangıç kısmındaki bilgilerden, Othellodaki barok üslup bizi iki yoldan yoruma götürür. Birincisi en güzel olandan en çirkin olana doğru giden bir dönüşüm ( ki bu Shakespeare’in öteki yapıtlarında görülmez) , ikincisi de imgenin, sözün ya da tümcenin belirginliği ve aynı zamanda dağılarak genişlemesi ( ki bu da onun öteki büyük oyunlarında izlenmez ) , Shakespeare,Othello ile Iago’yu birçok açıdan dengelemiştir.
Kjersti Skomsvold ” Hızlandıkça azalıyorum ” ( 130 sayfa )
Kitabın adı kitaptan çok daha güzel. Kitabı sevmedim.
Mathea’nın yaşam ve ölüm, yaşlılık ve yalnızlık hakkında hikâyesi… Derinlikli bir melankoli.
Okumak sağlıklıdır…