Yeniden Doğmak Lazım…
Bir şahsın yaşadıkça memnun ve mutlu olması için lâzım gelen şey, kendisi için değil, kendisinden sonra gelecekler için çalışmasıdır. Mustafa Kemal ATATÜRK
Yeniden doğuş,ölüm- yeniden doğum firavunlar döneminde Mısır’ın, Yunan ve Roma çok tanrıcılığının, Budizmin, Taoizmin, Zerdüştçülüğün, Sih mezhebinin, Şamanizmin, Sufizmin, Kızılderililerle, Afrika Yerlilerinin inançlarının ve başka birçok inancın merkezinde bulunmaktadır. Ayrıca Yahudiliğin, Hıristiyanlığın ve İslamın gelişiminde de önemli bir rol oynamıştır. Birçok felsefenin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Mesela Karma felsefesine göre şu anki yaşam biçimimiz geçmiş hayatlarımızdaki eylemlerimizin sonucudur ve başka zamanlarda, başka bedenlerde yaşayacağımız, gelecek hayatlarımızın niteliğini belirlemektedir. Doğu din felsefesinde doğum, ölüm ve yeniden doğum Samsara Tekeri ile temsil edilir. insan kültürünün en eski izleri, öte aleme hazırlıklı gitsin diye mücevherleri, aletleri ve yiyecekleri ile gömülmüş kadın ve erkek bedenleridir.
Ben bir İnsan olarak neden yeniden doğmak isterim… Neden yeniden doğmak lazım.
“Başlamadan hiçbir şey yapılamaz da ondan”.
Derler ki, insanlık âlemi her yüzyılda, bu ansiklopediden bir satır okumakla bu ansiklopedinin tamamını okuduğunu zanneder. Tarih sahnesine çıkışımızın başlangıcında, bu sonsuz büyüklükteki ansiklopediden okuyabildiğimiz ilk madde: ATEŞ’di. Yaşam Ansiklopedisinden okuduğumuz ve egemen olup, yararlandığımız ateş. O ateşle ısındık, pişirdik, yandık, yaktık. Vahşi hayvanları korkutarak kendimizden ve ailemizden uzak tuttuk. Karanlık mağaralarımızı aydınlattık. Ama o ateş beynimizi aydınlatmayı başaramadı. O çağlarda hayvanlar gibi içgüdülerimiz egemendi ve biz henüz sevgiyi bile öğrenememiştik. Beynimizin aydınlanması için, yüz binlerce yılın geçmesi gerekti.
– Beynimi aydınlatabilmek için yeniden doğmak istedim.
– Aklını kullanacak ölçüde cesur,eylemlerinin sorumluluğunu özgürce yüklenebilen ,başarı için acıyı çekebilen olmak için yeniden doğmak istedim.
– Çocukluğumda ilk tanıştığım şövalyelerden biri Ivanhoe dur.İskoçyalı ünlü yazar Sir Walter Scott (1771-1832) , bu romanında, çok eskiden İngiltere’de yaşamış Ivanhoe adlı bir şövalyenin başından geçenleri anlatıyor. O zamanlar, İngiltere’deki iki kralın arasında amansız bir çekişme vardır. Korkusuz Şövalye Ivanhoe, tacı elinden alınan Aslan Yürekli Richard’a bağlı kalarak, onunla birlikte pek çok serüven yaşar. Halkın da çok sevdiği Richard’ın yeniden krallık tahtına geçmesi için elinden geleni yapar. Kendisi de soylu olduğu halde, ezilen, hor görülen, kan ağlayan halkının yanında yer alan Korkusuz Şövalye Ivanhoe gibi şövalyelik erdemlerine sahip olabilmek için yeniden doğmak lazım .
– Montaigne ‘İnsanlar zırdeli. Daha bir tırtılı nasıl yaratacaklarını bilemezken düzinelerce tanrı yaratmışlar.’ diyordu. Doğmalardan, batıl inançlardan arınmak ve kendini bilmenin yollarında aklımı ve hırslarımı doğru yolda kullanmayı öğrenmek için yeniden doğmak lazım .
-Gerçeğe ulaşmak için bilgisizlik ve zorbalıklara karşı çıkmak için yeniden doğmak lazım.
– Descartes ‘’Cogito ergo sum – Düşünüyorum öyleyse varım.’’ dedi. 10 Kasım 1619 da gördüğü bir rüyadan söz ederek; Gerçek bilginin ancak, insan aklının kendisinden geleceğine inandığını, söyledi. insanın özünde olan tüm değer ve erdemleri açığa çıkararak yaşama uygulamak için yeniden doğmak istedim.
– Kendimi yüceltmek, aydınlatmak ve insanlığın tüm değer erdemlerini çevremdeki tüm insanlarla paylaşmak için yeniden doğmak istedim.
– Yunanlı düşünür Nikos KAZANCAKİS’in çok beğendiğim bir sözünü, sizlerle paylaşmak isterim. Kazancakis, “İdeal Öğretmen, öğrencisinin geçmesini istediği bir köprü olma işlevini üstlenen ve öğrencisinin bu köprüden geçmesine yardımcı olduktan sonra, sevinç ve coşkuyla çöküp, aradan çekilerek öğrencisinin kendi köprüsünü kurması için yüreklendiren öğretmendir.” Diyor Tüm insanlığın hürriyet ve aydınlanma yolundaki çabalarına olabildiğince yol gösterici ve örnek olmak için yeniden doğmak istedim.
-Irk, inanç, din, düşünce farklılıklarının insan ve insanlık için yapay bir ayrılık olduğunu anlamak ve anlatmak için yeniden doğmak istedim.
– Giardano Bruno “Ne gördüğüm hakikati gizlemekten hoşlanırım, ne de bunu açıkça ifade etmekten korkarım. Aydınlık ve karanlık arasındaki, bilim ve cehalet arasındaki savaşa her yerde katıldım. Bundan dolayı her yerde zorlukla karşılaştım ve cehaletin babalarının yanı sıra kalın kafalı çoğunluğun öfkesinde hedef olarak yaşadım.” der.Cehalet ve cahilliğin her türü ile her yerde savaşmak için YENİDEN DOĞMAK istedim.
Merhaba hayat yeniden doğmam lazımdı,tüm bunları ayrı bir bilinçle önce kendi aydınlanmamı sağlayarak hayata geçirmek için , yeni bir doğum bana lazımdı.
Eğer sizlere de bir yeniden doğum lazımsa .Bunların neden olduğunu kendinize ifade edin geç kalmayın ve bir an önce bir aydınlanma yoluna girin.
Düşünceden eyleme geçiş mutluluk getirecektir,başlangıcı zor ve acı olsa da…